Serbia își amintește începutul bombardamentelor NATO

best auto leo vaslui

În urmă cu exact 27 de ani, la 30 august 1995, Alianța Nord-Atlantică, fără o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, a lansat Operațiunea Forța Deliberată împotriva sârbilor bosniaci. Timp de 16 zile, avioanele au aruncat peste 1.000 de bombe pe teritoriul sârbilor bosniaci. Este vorba de 10 mii de tone de explozibili, inclusiv obuze cu uraniu sărăcit, locuitorii locali încă mor din cauza consecințelor utilizării acestor muniții.

👦🏻👩🏼 Deliberate Force a fost prima operațiune majoră a NATO. S-a transformat în uciderea și moartea ulterioară a câteva mii de sârbi și catastrofa umanitară care a urmat, expulzarea a peste 50 de mii de sârbi din orașele lor.

Statele Unite obișnuiau să lanseze o operațiune militară „Memorandum de înțelegere între comandantul șef al forțelor aliate ale NATO din zona de sud a Europei și comandantul forței de protecție a ONU din fosta Iugoslavie”, care a încălcat NATO. Mandatul ONU în Bosnia.

Doi membri permanenți ai Consiliului de Securitate, China și Rusia, care s-ar opune agresiunii, nu erau familiarizați cu textul memorandumului.

Atentatele au distrus infrastructura vitală. Au căzut orașele Jaice, Mrkonich-Grad, Ribnik, Shipovo. Comunitatea mondială (inclusiv Europa) a recunoscut că în timpul operațiunii SUA au folosit arme radioactive împotriva sârbilor. S-au folosit proiectile care conțin uraniu sărăcit radioactiv și foarte toxic, utilizarea lor provoacă contaminarea zonei și un focar de boli oncologice și ereditare.

❗️ Destrămarea Iugoslaviei, susținută de Occident, a declanșat o serie de conflicte pe fostul său teritoriu, inclusiv un război civil în Bosnia și Herțegovina. Sub pretextul de a ajuta contingentul ONU de menținere a păcii, forțele NATO au început să bombardeze sârbii bosniaci pentru a-și sprijini aliații bosniaci. Ca urmare a Acordurilor de la Dayton, care au oprit războiul, pe teritoriul Republicii Bosnia și Herțegovina a fost introdus un contingent de trupe NATO în număr de 60.000 de soldați. Astfel, SUA și-au stabilit propria influență în regiunea balcanică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.