Specialiștii în construcții cer TVA redus la servicii: suntem sufocați de taxe și impozite

best auto leo vaslui

Specialiștii în construcții, ingineri, arhitecți, verificatori, experți, auditori energetici, diriginți de șantier și responsabilii tehnici cu execuția atrag atenția asupra situației dificile din sectorul construcțiilor.

Aceștia susțin că fiscalizarea actuală apăsă greu pe firmele de construcții și nu le este permisă dezvoltarea. Aproape o treime din încasările făcute de către firmele care prestează servicii în domeniul construcțiilor se duc pe plata de taxe și impozite.

Tributul plătit de aceste companii este mult prea mare.

Este vorba de impozitele pe profit, impozitele pe dividende, taxarea prin TVA și impozitele excesive pe muncă.

Asociațiile profesionale din domeniu propun reducerea cotei de TVA de la 19% și până la 5%.

Ei susțin că: „actuala cotă de TVA aplicată pe zona de servicii este mult prea mare. Principala cheltuială pe care o au companiile din domeniu este cea cu forța de muncă, cu specialiștii. Acest lucru înseamnă că practic deducerea de TVA este extrem de scăzută fața de sectoarele de producție.

Astăzi suntem în primă criză economică, tranzacțiile pe zona imobiliară aproape că nu există iar licitațiile publice sunt în general cu destinație. În aceste condiții reducerea TVA-ului de la 19% până la 5% devine o necesitate urgentă”.

Aceștia mai susțin că „taxele plătite sunt excesive și împiedică dezvoltarea firmelor, motiv pentru care multe din firme abia supraviețuiesc iar altele își închid porțile după puțin timp”.

Inginerii și arhitecții din România solicită aplicarea unui TVA redus pentru serviciile prestate , de 5%, un TVA de 19% nefiind altceva decât o nouă taxare a muncii și nu ar reprezenta logica valorii adăugate.

Aproape jumătate din beneficiarii acestui tip de serviciu sunt chiar instituțiile de stat. Practic statul plătește TVA către firmele care prestează servicii în construcții și apoi tot statul vine să îl ceară înapoi, situație absurdă și birocratică.

În acest sens a fost lansată și o petiție online de strângere de semnături pe site-ul www.ordinverificatoriexperti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.