Surse: Guvernul a rămas fără bani pentru refugiații ucraineni. Plățile sunt sistate deja de trei luni

best auto leo vaslui

Centrul pentru refugiații ucraineni de la Romexpo/București, locul în care au ajuns în ultimul an mii de refugiați ucraineni.

Guvernul a aprobat miecuri schimbarea modalității prin care refugiații ucraineni primesc bani, dar nu a prevăzut sume, criterii și termene. Surse din Executiv au declarat pentru Europa Liberă că nu mai sunt bani în Fondul de Rezervă. Refugiații nu au primit ajutorul promis de trei luni.

„S-a mutat tot centrul de greutate către o Hotărâre de Guvern care va să fie la un moment dat, iar după ce apare OUG în Monitorul Oficial se suspendă programul 50/20 și rămân în aer, oricum sunt neplătite de 3 luni de zile cazările și masa din motivul că nu mai sunt bani la Fondul de Rezervă al Guvernului”, au declarat surse de la vârful Executivului care au dorit să își păstreze anonimatul.

Din informațiile Europei Libere gaura de 20 miliarde de lei i-ar fi determinat pe guvernanți să regândească promisiunea de a oferi lunar o sumă forfetară de 2.000 de lei, așa cum era prevăzut în proiectul initial al Ordonanței.

Conform proiectului dezbătut câteva săptămâni la rând și adoptat într-o formă ciuntită, fiecare familie de refugiați urma să primească 2000 de lei pentru cazare, față de 70 de lei, cât era până acum pentru o persoană – masă și cazare.

În ședința de miercuri a Executivului, suma a dispărut din actul normativ, iar explicația a fost că detaliile vor fi stabilitae printr-o Hotărâre de Guvern.

Ce prevede Ordonanța adoptată de Executiv

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 15, refugiații ar urma să primească suma de bani încă nespecificată de la 1 mai, dar ea va fi reglementată printr-o Hotărâre de Guvern ulterioară.

Familiile de refugiați vor beneficia de fonduri maximum 4 luni de zile, se spune la articolul 1, aliniatul 10 al Ordonanței.

„Familiile şi persoanele singure (…) beneficiază începând cu data de 1 mai 2023, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană, acordată din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare a sumei forfetare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului”.

Dacă până la 1 mai Guvernul nu emite HG-ul cu pricina, refugiații ucraineni rămân practic în aer, aceasta în condițiile în care plățile sunt întârziate și acum cu trei luni, din lipsă de bani.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, declară pentru Europa Liberă că săptămâna viitoare va fi dată Hotărârea de Guvern.

Problemele Ordonanței


Hiba esențială a modificărilor făcute la OUG 15 în ședința de guvern de miercuri este lipsa bugetării. Dar problemele sunt mai multe.

În primul rând, este vorba de faptul că, după primele 4 luni, familiile de refugiați ucraineni vor mai primi o sumă forfetară doar pentru cazare, tot neprecizată, până la finalul anului. La fel, „cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare a sumei forfetare se stabilesc prin hotărârea Guvernului”, se spune în OUG.
A doua problemă este lipsa condițiilor pentru acordarea acestor bani până la finalul anului. Dacă în forma inițială a Ordonanței se spunea că persoana trebuia să fie înscrisă la Oficiul Forțelor de Muncă, deci să facă dovada că își caută un loc de muncă, și să aibă copiii înscriși la școală, în noua formă nu se mai spune nimic.

Iulian Drăgoi, purtător de cuvânt la Ministerul de Interne, spune că aceste condiții vor fi prevăzute în viitoarea Hotărâre de Guvern care va fi pusă cât de repede în dezbatere publică și care va servi drept norme de aplicare a OUG, confrom Europa Libera.

O altă problemă este că prin noua Ordonanță se taie banii de la centrele sociale, susțin aceleași surse guvernamentale pentru Europa Liberă. În aceste centre sunt cazați cei mai amărâți dintre refugiați- bătrâni, persoane cu handicap, grupuri etnice- iar finanțarea centrelor făcea ca toți aceștia să nu ajungă pe străzi, risc major după tăierea finanțării.
În plus, programul „50/20” încetează practic la publicarea OUG în Monitorul Oficial, lucru care va avea consecințe.


Noua Ordonanță prevede termenul de 30 aprilie până la care persoanele fizice care au găzduit ucraineni beneficiază de decontarea sumelor pentru cazare și hrană.

După 30 aprilie și până la apariția Hotărârii de Guvern care va prezenta detaliile, aceste familii vor avea mari ezitări în a mai găzdui refugiați ucraineni, așa cum a arătat Europa Liberă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.