Ucraina a urcat pe locul 15 în topul celor mai puternice forțe militare. România s-a prăbușit în clasament

best auto leo vaslui

Pe fondul războiului cu Rusia, Ucraina a „sărit” în topul mondial al puterilor militare de pe locul 22, în 2022, direct pe locul 15 în acest an.

„Pe măsură ce Ucraina continuă să se apere împotriva Rusiei, și-a crescut indicele pentru anul în curs datorită răspunsului său (n.r. – la invazia fostei Armate Roșii), sprijinului financiar și material acordat de Occident și introducerii de noi categorii-cheie care contribuie la poziția sa generală în clasament”, a explicat Global Firepower.

Conform platformei, Ucraina are în prezent 500.000 de militari în serviciu, dintre care 200.000 sunt cadre active. Portalul mai susține că anul 2023 va fi unul decisiv pentru războiul din Ucraina pentru că „presiunile și cerințele unui război prelungit împotriva unei puteri vecine mai mari își vor face în cele din urmă efectele”.

Conform Global Firepower, într-un top cinci al celor mai puternice armate din lume se află cele din SUA, Rusia, China, India și Marea Britanie. În 2023, România a făcut mai mulți pași înapoi în privința puterii militare după ce a coborât pe locul 47 față de poziția 38 pe care se plasa în anul precedent. Cu o cu totul altă tendință, Polonia, de exemplu, un alt pion-cheie pe partea nordică a NATO, a urcat în acest an în clasament până pe locul 20 după ce a făcut importante achiziții de sisteme moderne de armament.

Arsenalul primit de Kiev din partea Occidentului
Ucraina a primit de la occidentali mai multe sisteme moderne de armament între care deja celebrele HIMARS, 1.000 de vehicule blindate Humvee, 142 de obuziere de 155 mm, până la 1.004.000 de lovituri 155 mm (inclusiv cele ghidate de mare precizie Excalibur), 2 sisteme de apărare de coastă Harpoon și arme de calibru mic.

Foarte important, printre altele, ucrainenii au mai primit și 8 sisteme avansate de rachete sol-aer (NASAMS) și muniții, rachete pentru sistemele de apărare aeriană HAWK, aproape 500 de blindate M113 sau M1117, 440 de vehicule protejate la ambuscade rezistente la mine MaxxPro, aproximativ 1.800 de sisteme aeriene tactice fără pilot Phoenix Ghost, sisteme aeriene fără pilot Puma, 15 sisteme aeriene fără pilot Scan Eagle, nave de apărare de coastă fără pilot, 50 de radare de contra-artilerie, 20 de radare multi-rol, 58 de ambarcațiuni de patrulare de coastă și fluvială, aparatură medicală care include truse de prim ajutor, bandaje, monitoare și alte echipamente, dar și dispozitive de vedere pe timp de noapte.

În fine, la ucraineni au mai ajuns și 1.600 de sisteme antiaeriene Stinger, peste 8.500 de sisteme anti-blindate Javelin, peste 46.000 de alte sisteme și muniții anti-blindate, dar și peste 700 de sisteme aeriene tactice fără pilot Switchblade pentru misiuni sinucigașe.

Urmează să ajungă și blindate moderne
Mai nou, SUA a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina care va include aproximativ 50 de vehicule de luptă Bradley, iar costul acestuia va fi de aproximativ 2,8 miliarde de dolari. Vehiculul de luptă al infanteriei Bradley a fost folosit de armata SUA de la mijlocul anilor 1980 ca vehicul principal pentru transportul trupelor pe câmpul de luptă. Armata SUA are mii de aceste vehicule de luptă.

Noul ajutor american vine în contextul în care Ministerul German al Apărării discută despre posibila aprovizionare cu vehicule de luptă Marder către Ucraina, cifrele fiind cuprinse între 20 și 40 de unități. De asemenea, Franța a anunțat că va furniza Ucrainei tancuri ușoare AMX-10 RC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.