Ucraina nu cedează ușor în fața minorităților! Bogdan Aurescu: ‘Legea conține în continuare și anumite aspecte care trebuie să fie remediate’

best auto leo vaslui

Partea ucraineană manifestă „deschidere pentru a găsi soluții”, dă asigurări ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, când vorbește despre drepturile minorităților din Ucraina. Oficialul român a declarat, la postul TVR Info, că cele două părți poartă consultări pentru a actualiza legea minităților din Ucraina

„Noi ne-am exprimat nemulțumirea față de adoptarea accelerată, poate prea accelerată, a Legii privind minoritățile sau comunitățile naționale din Ucraina, în luna decembrie. Am expus aceste nemulțumiri, aceste preocupări ale părții române în mod foarte clar și detaliat. Vă aduceți aminte că, în luna decembrie, am trimis o scrisoare argumentată cu lista tuturor acestor probleme pe care, de altfel, le-am expus și public, printr-un comunicat al Ministerului de Externe, atunci când am trimis această scrisoare. Am arătat, în același timp, faptul că este necesară o consultare a Comisiei de la Veneția, că este necesară consultarea temeinică a comunității române din Ucraina, ceea ce noi am cerut în mod repetat și înainte de adoptarea acestei legi, pentru că subiectul a fost în discuția noastră de mai multă vreme. Și, într-adevăr, în urma discuției telefonice pe care au avut-o cei doi președinți, pe 4 ianuarie, ieri am avut o discuție foarte bună cu omologul meu ucrainean. Am expus din nou preocupările pe care partea română le-a avut și le are față de această lege care, trebuie spus aici, conține și aspecte de îmbunătățire față de versiuni anterioare ale proiectului de lege, pentru că noi am urmărit acest parcurs. Dar conține în continuare și anumite aspecte care trebuie să fie remediate, sau trebuie adăugate, sau trebuie să fie clarificate. Și, atunci, după această discuție de prezentare a preocupărilor părții române, am convenit împreună să lansăm un proces de consultare, care să includă și discuții la nivel de experți, dar și o întâlnire, în perioada imediat următoare, între noi, între miniștrii de externe. Chiar și astăzi am discutat prin mesaje cu colegul meu ucrainean, pentru a pune în aplicare această decizie de a lansa acest proces de consultări. Prin urmare, cred că este un semnal pozitiv faptul că avem deja un proces care este în desfășurare și sper ca, în perioada următoare, să avem și rezultate. Evident, le vom anunța”, a spus Bogdan Aurescu, la emisiunea Tema zilei de la TVR Info.

Jurnalista TVR Ramona Avramescu a avertizat în timpul interviului: „Au existat și voci care au reclamat o oarecare inadecvare, să zicem, a României în această chestiune, pe motiv că nu este momentul, e totuși un război în Ucraina, și că aceste solicitări ale minorității române și susținute de România ar fi cumva sau ar da apă la moară propagandei ruse, care exact pe astfel de narațiuni pedalează.”

Bogdan Aurescu: „Nu cred că se poate pune problema unei astfel de interpretări, mai ales având în vedere sprijinul total, necondiționat și extrem de cuprinzător, multidimensional, pe care România l-a acordat Ucrainei încă din prima zi a acestui război de agresiune injust, ilegal, nejustificat pe care Rusia l-a declanșat împotriva vecinului nostru. Partea ucraineană apreciază în mod deosebit susținerea pe care România a acordat-o și o va acorda și în continuare. Și l-am asigurat și eu, iar domnul Președinte, în discuția cu Președintele Zelenski, a făcut același lucru, că România va continua să susțină acest efort al Ucrainei de a se împotrivi agresorului rus și de a câștiga acest război. Deci nu se pune problema unei astfel de interpretări. Între parteneri, așa cum suntem noi, România și Ucraina, între care nu există în acest moment alte elemente deosebite care să afecteze negativ relația bilaterală, chiar dacă mai sunt dosare care mai necesită rezolvare, între doi parteneri care, în urma acestui an foarte complicat, au dobândit o încredere reciprocă mult mai mare decât înainte – și cred că acest an foarte complicat a contribuit și la creșterea încrederii între români și ucraineni, în general, între societatea românească și societatea ucraineană, mai ales prin efortul pe care, deosebit de empatic, cetățenii români l-au făcut primind în casele lor cetățenii ucraineni refugiați – eu nu cred că se pune problema în acest fel. Dimpotrivă, între astfel de parteneri putem să ne expunem, în mod deschis, în mod direct, care sunt preocupările atunci când avem astfel de preocupări. Și cred că acest dosar al garantării unor drepturi la nivel de standard european pentru românii din Ucraina este un dosar prioritar, care trebuie să fie soluționat și care este legitim din punct de vedere al preocupărilor părții române. Dar o facem într-un mod cu totul și cu totul european. Pur și simplu, expunem pozițiile noastre către partea ucraineană, partea ucraineană, iată, manifestă deschidere pentru a găsi soluții, prin dialog, și sunt convins că, în acest proces, vom putea să găsim astfel de soluții”, a concluzionat Bogdan Aurescu.

sursa:stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.