Ucraina trimite în România rapiță modificată genetic, cu boli și agenți patogeni, fără a prezenta documente la graniță. Petre Daea e acuzat că apără Kievul și vrea să pună batista pe țambal
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a confiscat la Roman, în județul Neamț, un tren cu rapiță modificată genetic din Ucraina, conform Național.
De asemenea, fermierii români se plâng de faptul că cerealele infestate cu boli grave vor ajunge să compromită recoltele viitoare din România.
În plus, prețurile de dumping la marfa proastă intrată în România au făcut ca fermierii români să intre în faliment.
Animalele din România nu consumă cereale din Ucraina
Petre Daea, ministrul Agriculturii, a ieșit public și a spus că toate cele 8.500 de analize făcute de ANSVSA produselor din Ucraina nu au prezentat depășiri de parametri. Totuși, controalele ANSVSA pentru transporturile ucrainene aproape că nu există.
„Președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat, a declarat public că a cumpărat porumb din Ucraina, pentru ferma lui de porci, și că nu-l mănâncă porcii. În fapt, primele informații despre cerealele infestate din Ucraina le-am avut chiar de la inspectorii ANSVSA.
În Roman este un tren cu rapiță modificată genetic din Ucraina confiscat de ANSVSA, dar asta au făcut după ce a s-a semnalat în presă despre gunoaiele aduse din Ucraina. Foarte multe dintre cerealele și produsele ucrainene care au intrat în România sunt modificate genetic. Apoi a intrat grâu infestat cu mălură și porumb cu aflatoxină“, a spus Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Expunerea oamenilor la aflatoxine poate provoca vărsături, dureri abdominale, edem pulmonar, convulsii și comă, precum și moartea prin edem cerebral.
Petre Daea, acuzat că vrea să pună batista pe țambal
Fermierii susțin că în Botoșani și Suceava este dezastru, pentru că cerealele ucrainene trec fără documente.
Președintele LAPAR mai spune că acum două zile vorbea cu un șofer român care îi spunea că are soia modificată genetic din Ucraina și că o duce la Lehliu.
„Să ne dea explicații Comisia Europeană, acum, că europenilor le-a fost interzisă cultivarea organismelor modificate genetic, tocmai pentru că sunt periculoase. Plus că au adus tot felul de boli ale cerealelor și ne compromit viitoarele culturi, că răspândesc bolile în România. dar ministrul Petre Daea și Guvernul vor să pună batista pe țambal. Și nu este adevărat că au prețuri de dumping și că de aceea nu ne putem vinde noi cerealele. Ucrainenii nu vând mai ieftin produsele, ci vând mai ieftin în România marfa proastă, pe care nu le-o primesc în port. Adică în România rămân gunoaiele. Eu îl înțeleg pe Daea, că, dacă nu ar fi ieșit să spună că s-au luat 8.500 de probe de la marfa ucraineană și că au fost nemaipomenite, s-ar fi văzut că nici ANSVSA, nici ministerul nu au luat măsuri. Numai că ei spun una, dar realitatea din teren este cu totul alta“, a precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.
Ce a spus ministrul Agriculturii
Acum câteva zile, ministrul Petre Daea a dat asigurări că Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor se asigură de calitatea produselor care intră pe teritoriul României, notează Agerpres.
„Am vorbit aseară cu președintele Autorității Sanitar Veterinare. Spunea că cele 8.500 de probe prelevate din produsele care au intrat în România nu au prezentat depășiri de parametri. Sunt produse destinate consumului uman și consumului de furaje. Autoritatea urmărește zilnic și face control atât prin prelevare de probe în vamă cât și la destinație, știind unde ajung cerealele sau celelalte furaje“, a declarat ministrul Daea.