Un nou manual de educație clasică la Editura ContraMundum: Botanica pentru Gimnaziu, al profesorului Kirițescu

best auto leo vaslui

Editura ContraMundum lansează un nou volum pentru cei interesați de educația copiilor lor. Este vorba despre manualul de botanică pentru gimnaziu, al profesorului Constantin Kirițescu, apărut prima oară în 1910.

„Manualul de Botanică al profesorului Kirițescu, apărut în anul 1910, are nu doar savoarea inconfundabilă a cărților bine făcute din altă epocă, dar reușește să prezinte copiilor într-o manieră simplă și accesibilă informații fundamentale despre plante, trezindu-le o dragoste firească pentru natură și pentru studiul ei.

Spre deosebire de multe manuale plictisitoare și obositoare, încărcate de sistematizări, diviziuni și subdivziuni, „Botanica” profesorului Kirițescu pornește și stăruie în descrierea plantelor individuale, începând cu cea mai comună dintre ele, mușcata.

„Copiilor nu le trebuie ştiinţă formalistă. Nu trebuie să li se înfăţişeze cadavre, ci natura în plină viață. Trebuie să-i deprindem ca, din observarea unei floricele sau a unei buruieni, să caute să desprindă şi să înţeleagă mecanismul vieţii”, descria profesorul Kirițescu principul din spatele acestui manual.

Toate acestea nu înseamnă că lipsesc clasificările utile, dar ele slujesc unui țel mai înalt, și anume acela de a trezi în copil interesul și atenția pentru lumea înconjurătoare. Cartea prezintă în capitole bine delimitate arborii din pădurile noastre, pomii fructiferi, plantele cu flori din pădure, cerealele, florile de grădină, cele otrăvitoare șamd. într-un efort admirabil și fertil de a da un tablou cât mai complet al botanicii.

Andrei Popovici-Bâznoșanu (n. 25 martie 1876, Bâznoasa (azi Lunca) jud. Botoșani – d. 20 octombrie 1969, București) a fost un renumit zoolog român. A întemeiat Stațiunea Zoologică de la Sinaia (1922). Membru fondator al Academiei de Științe din România (1938).

Constantin Kirițescu (1876-1965) a fost profesor la Liceul Sf. Sava și membru fondator al Academiei de Științe din România. Colecția muzeală a Mănăstirii Țigănești cuprinde și Camera memorială Constantin Kirițescu. Lucrurile ilustrului academician au fost aduse aici de fiul său, Costin Kirițescu (1908-2002), economist român, membru titular (1992) al Academiei Române, care a fost un apropiat și binefăcător al Mănăstirii Țigănești”, explică Editura ContraMundum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.