Ungaria vrea să aducă Comisia Europeană în faţa Curţii Europene de Justiţie – Guvernul maghiar acuză UE de șantaj

best auto leo vaslui

Guvernul de la Budapesta a criticat joi ca „inacceptabilă” decizia Comisiei Europene de a tăia accesul unor universităţi ungare la programul de burse Erasmus, afirmând că Ungaria a realizat modificările cerute de UE.

Comisia Europeană a anunţat în decembrie că va suspenda acordarea a 22 miliarde de euro din fonduri de coeziune pentru Ungaria până când Budapesta va îndeplini toate condiţiile legate de independenţa justiţiei, libertăţi academice, drepturi LGBT şi sistemul de azil.

Într-o conferinţă de presă, Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a spus că decizia Comisiei, care afectează instituţii conduse de aşa-numite ‘fundaţii publice’, este nejustificată, dat fiind că Ungaria a îndeplinit modificările cerute de Bruxelles.

‘Ceea ce se întâmplă cu privire la Erasmus, din partea Comisiei împotriva Ungariei, este inacceptabil’, a spus Gulyas.

Comisia a afirmat că Ungaria nu şi-a modificat practica de a numi politicieni apropiaţi guvernului în consiliile a 21 de instituţii de învăţământ superior.

Guvernul speră că ‘aceasta este doar o neînţelegere şi că problema poate fi rezolvată rapid’, a adăugat Gulyas, precizând că ministrul pentru fonduri europene, Tibor Navracsics, va avea discuţii cu Comisia săptămâna viitoare.

Gulyas a mai spus că Ungaria ar fi acceptat o cerere a Comisiei de a nu avea politicieni sau primari în activitate în conducerile fundaţiilor, însă nu a existat o astfel de cerinţă.

Gulyas a afirmat că, dacă negocierile cu Bruxellesul nu vor rezolva problema, Ungaria va finanţa ea însăşi bursele Erasmus pentru 2024.

De asemenea, Budapesta este dispusă, ca ultim resort, să aducă acest caz în faţa Curţii Europene de Justiţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.