Universitatea Babeș Bolyai: „Suspiciunile de plagiat în cazul Lucian Bode se confirmă în marea lor majoritate. Teza este profund viciată”

best auto leo vaslui

În urma deciziei de astăzi, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai îi solicită lui Bode să-și refacă teza de doctorat și să-și retragă cartea bazată pe lucrare.
Lucian Bode a plagiat în lucrarea sa de doctorat din 2018 susținută la UBB Cluj, a anunțat miercuri Comisia de Etică a Universității, într-un comunicat de presă.
Aflată la a doua verificare, lucrarea de diplomă a ministrului Bode a fost evaluată și cu a ajutorul a doi experți internaționali, specialiști în relații internaționale și științe politice: Corneliu Bjola, profesor la Universitatea Oxford, și Alin Fumurescu, profesor la Universitatea din Houston. Lucian Bode și-a obținut titlul de doctor în relații internaționale și studii de securitate în anul 2018, cu lucrarea „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul Secolului XXI. România în context european actual”. Îndrumătorul său de doctorat a fost profesorul Adrian Ivan, în CV-ul căruia se găsește și coordonarea Școlii doctorale a Academiei Naționale de Informații din cadrul SRI, dar și postul de rector al aceleiași instituții.
Verdictul de astăzi al Comisiei de Etică a Universității Babeș Bolyai din Cluj vine la o lună după ce jurnalista Emilia Șercan arată că Lucian Bode a plagiat 65 de pagini din cele 194 ale lucrării. Un verdict anterior al Comisiei de la UBB stabilise că ministrul plagiase doar 3% din lucrare.
Două tipuri de probleme Potrivit comunicatului de presă dat publicității miercuri, „Comisia a analizat aspectele semnalate public și a ajuns la concluzia că există două tipuri de abateri de la normele de citare în teza analizată”: Plagiat, adică „preluare de paragrafe de text (tradus din engleză sau direct din limba română) fără citare (prin note de subsol sau în text) sau plagiat prin preluare verbatim (cuvânt cu cuvânt) din limba română, fără parafrazare, a unor paragrafe întregi, ceea ce ar presupune încadrarea textului între ghilimele, chiar dacă este citată sursa”. „Citare defectuoasă sau incorectă, în cazul traducerilor din engleză a unor bucăți semnificative de text. Deși sursa este indicată în nota de subsol, nu este clar delimitat textul preluat prin parafrazare minimă (rezultată din traducere) și contribuția proprie a doctorandului. De asemenea, există texte pe care autorul tezei le atribuie prin note de subsol surselor originale, însă fără precizarea că a consultat o sursa indirectă (prin folosirea cuvântului apud). În fine, există texte care sunt citate cu referire la un întreg articol, și nu la pagina exactă de unde s-a preluat textul.” Amintind că există și exemple de citare corectă, Comisia de la UBB ajunge la concluzia că Lucian Bode „avea cunoștință de practicile corecte de citare.”


Abateri care „viciază substanțial corectitudinea lucrării” Comisa consideră că „aceste abateri sunt considerate grave erori de citare, încadrate uneori sub umbrela extinsă a noțiunii de “plagiat”, și care viciază substanțial corectitudinea lucrării de doctorat. Ele sunt repetate consistent pe parcursul lucrării, sugerând intenția de mascare a absenței contribuției originale. Lipsa delimitării textului citat față de contribuția originală prin corp de text sau prin precizarea „traducerea autorului” are ca rezultat pagini întregi care constau în simple compilări de citate. Tabelele și figurile reclamate sunt fie plagiate, fie citate incomplet.” Bode a încercat în urmă cu câteva zile să blocheze analiza Comisiei Ministrul de Interne a dat în judecată pe 5 ianuarie Comisia de Etică a UBB, contestând dreptul acesteia de a se autosesiza, a dezvăluit zilele trecute, Emilia Șercan. Bode a depus sesizarea la Tribunalul Sălaj. Primul termen de judecată e fixat pe 17 ianuarie. Într-un răspuns pentru Libertatea, Bode susține că, odată verificată teza sa de doctorat, Comisia de Etică nu se poate autosesiza pentru o nouă analiză. De asemenea, spune că organismul intern al UBB nu poate „desfășura verificări decât în ceea ce privește membrii comunității universitare, din care eu nu fac parte”.  Comisia de Etică a respins argumentele lui Bode. „Comisia justifică legalitatea analizei prin faptul că aceasta vizează aspectele de ETICĂ din teză și nu cele legate de valoarea ei științifică”, se arată în comunicatul de presă dat publicității miercuri. Cere refacerea lucrării Comisia cere refacerea lucrării amintind că retragerea titlului de doctor în cazul lui Bode este imposibilă din cauza unei decizii a Curții Constituționale. „Comisia reia solicitarea adresată domnului Bode în Hotărârea 7/2022 de a alinia teza cu standardele de etică academică și de a o pune la dispoziție Școlii doctorale și Comisiei de etică.” Bode să-și retragă cartea În plus, Comisia de Etică a UBB îi cere lui Lucian Bode și editurii să retragă cartea „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, publicată pe baza tezei la editura CA Publishing în 2021 și îi dă termen lui Bode 15 zile să comunice această retragere, în caz contrar Comisia urmând să sesizeze „Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru analiza cărții mai sus menționate”. Comisia de Etică s-a autosesizat după articolul Emiliei Șercan Anunțul făcut astăzi de Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vine la o lună de când structura de verificare a reluat evaluarea tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode.  Comisia s-a autosesizat după ce, la sfârșitul lunii noiembrie 2022, jurnalista Emilia Șercan a făcut publică în PressOne propria analiză și a descoperit că 18,5% – adică 65 de pagini, din cele 194 cât însumează lucrarea – reprezintă pasaje plagiate. 
Prima verificare a lucrării de diplomă a lui Lucian Bode a avut loc cu trei săptămâni înainte de aceste evenimente. Sesizarea Comisiei de Etică a UBB a fost făcută de partidul USR, iar pe baza acesteia a fost descoperit doar 3% plagiat. După ce Emilia Șercan a anunțat că teza nu poate fi consultată la Biblioteca Națională decât în format digital (care nu poate fi printat sau fotografiat), unii membri ai USR s-au angajat să transcrie întreaga lucrare și să o facă publică. După aceea, au semnalat universității neregulile descoperite de ei.
Sursa: Libertatea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.