SURSE POLITICE: „Ciucă a mers pe mâna lui Bode pentru că ministrul l-a asigurat că totul este în regulă cu doctoratul”. Lideri PNL: „Ne așteptăm ca Bode să demisioneze dacă a plagiat”

best auto leo vaslui

În mai multe discuții din aceste zile, Lucian Bode și-a asigurat colegii de partid că totul este în regulă cu lucrarea sa de doctorat, au dezvăluit persoane din conducerea PNL pentru Libertatea. 
Inclusiv în comunicarea directă cu premierul Ciucă, ministrul de Interne a insistat că lucrarea e corectă și că toată campania are ca natură presiunile făcute asupra sa. Mai mulți lideri PNL se așteaptă ca Bode să își dea demisia dacă verdictul UBB este de plagiat. ”Iar, dacă nu, să se îndrepte împotriva celor care au susținut că a plagiat”. ”În discuțiile de acum câteva zile, Bode a explicat că există presiuni asupra UBB ca să dea verdict de plagiat și că mediul academic  din Cluj îi este ostil”, a spus un alt lider PNL pentru Libertatea. În așteptarea verdictului de la Universitatea Babeș Bolyai, Lucian Bode insistă că lucrarea sa de doctorat nu a fost plagiată și i-a convins pe liderii PNL să crediteze versiunea lui.

Ministrul de Interne le-a transmis colegilor, în mod repetat, că toate lucrurile „sunt în regulă”, au precizat surse din conducerea PNL pentru Libertatea.

Când a fost întrebat direct de premierul Nicolae Ciucă dacă sunt probleme cu lucrarea sa de doctorat, ministrul de Interne, care ocupă și funcția de secretar general al PNL, a răspuns că ”trebuie să aibă încredere în el” și că ”nu a plagiat în lucrarea de doctorat”, potrivit surselor citate.

„Trebuie să închidă subiectul rapid” Creditându-l 100% pe Bode, oameni din partidul de guvernământ susțin că PNL nu a stabilit o strategie clară de urmat dacă Universitatea Babeș Bolyai va confirma plagiatul din lucrarea lui Lucian Bode.

Marți, 10 ianuarie, la Palatul Victoria a fost o ședință a Coaliției cu tema educației. Liderii au discutat despre noile legi ale Educației și calendarul pentru aprobarea acestora, parte a proiectului „România Educată”, fără a se opri și asupra cazului Lucian Bode. „Dacă verdictul va fi de plagiat, trebuie ca partid să luăm rapid o decizie. Dacă nu vom lua o decizie rapid, iar Bode nu se va retrage din funcții, vom avea o problemă. Plus că toți ochii vor fi și pe Klaus Iohannis, dacă noi nu vom lua o decizie. Ciucă și Bode trebuie să închidă subiectul rapid, dacă apar probleme. Dacă nu se va constata vreun plagiat, Bode poate cere socoteală oricui că a fost acuzat pe nedrept”, a susținut un lider PNL sub condiția confidențialității.

Lideri din PNL vor demisia lui Bode dacă a plagiat Mai mulți lideri PNL au precizat pentru Libertatea că Lucian Bode va fi obligat să își dea demisia din funcția de ministru de Interne, dar și cea de secretar general al PNL, dacă UBB confirmă plagiatul.

Dacă a plecat Câmpeanu, de ce să rămână Bode? Nu s-a stabilit vreo linie de acțiune, dacă dorea cineva să-l scape, se stabilea o strategie. Nici măcar premierul Ciucă nu a discutat despre vreo strategie pentru Bode. Lider al PNL: „Dacă va fi acuzat de plagiat, ne așteptăm ca Bode să își dea demisia din funcția de ministru de Interne și de secretar general al PNL. După subiectul ratării Schengen, plagiatul îi va fi fatal. Demisia trebuie să fie rapidă, dacă nu, credem că i se va cere”, a declarat un lider PNL pentru Libertatea.

Liberalii consultați de Libertatea au confirmat că nici pe punctajul trimis zilnic de la departamentul de comunicare, cel de miercuri, 11 ianuarie 2022, nu apare o poziționare pentru „problema lui Bode”. Pe punctajul din zilele trecute, a dezvăluit Hotnews, PNL a încercat să mute discuția de la Lucian Bode la ziarista Emilia Șercan.  Ultimele derulări Preocupările din PNL și discuțiile informale cu colegii la care a participat ministrul de Interne, s-au retrezit pe fondul faptului că Universitatea Babeș Bolyai analizează din nou lucrarea ministrului de Interne. Această reverificare vine ca urmare a investigației din publicația Pressone a jurnalistei Emilia Șercan, care a prezentat mai multe probe privind pagini plagiate de Lucian Bode în lucrarea sa de doctorat. 

Emilia Șercan a susținut că ministrul de Interne a plagiat 18,5% din lucrarea sa de doctorat și nu 2,95%, așa cum UBB găsise în prima verificare a lucrării.  Lucian Bode a depus, pe 5 ianuarie 2023, o plângere în contencios administrativ cu scopul de a amâna un verdict al Universității din Cluj în privința lucrării sale de doctorat. Procesul se va afla pe masa unei instanțe din Sălaj, județul din care provine ministrul de Interne. Referirile la ”eșecul Schengen” ale colegilor din PNL se referă la faptul că ministrul de Interne a refuzat să-și dea demisia și după ratarea țintei privind aderarea la spațiul Schengen. La momentul respectiv, Lucian Bode a motivat gestul prin faptul că votul Austriei și Olandei a fost unul politic, iar ministerul pe care îl conduce și-a îndeplinit toate obiectivele legate de spațiul Schengen.

Sursa:libertatea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.