UPDATE – Iohannis: România rămâne deosebit de vigilentă faţă de acţiunile hibride ale Rusiei, care se intensifică la un an de război / Vă asigur că R. Moldova nu este singură în faţa acestor provocări! / Maia Sandu: Simţim sprijinul puternic al României

best auto leo vaslui
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, joi, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. ”România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă faţă de acţiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război”, a spus preşedintele, arătând că ţara noastră va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional. Şeful statului a spus că tentativele de destabilizare sunt susţinute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei şi diminuarea unităţii şi solidarităţii noastre”. ”Dar noi nu vom ceda! Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în faţa acestor provocări, a mai spus preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni.


”Ca întotdeauna, este o deosebită plăcere să vă primesc aici, la Cotroceni. Bine aţi venit, doamnă Preşedinte Maia Sandu! România şi Republica Moldova au relaţii cu totul speciale – cu fiecare zi mai solide! Împărtăşim o comunitate de limbă, cultură şi istorie şi am construit împreună o colaborare extrem de deschisă, sinceră şi eficientă”, a spus preşedintele. Klaus Iohannis a arătat că ”parcurgem o perioadă de crize de proporţii istorice, crize într-un mediu de securitate care s-a deteriorat dramatic, aş putea să spun, în ultimele 12 luni”. ”Cu exact un an în urmă, Rusia se pregătea să invadeze Ucraina şi să înceapă un război ilegal şi sângeros, marcat de atrocităţi nemaivăzute de multă vreme pe continentul european, împotriva poporului ucrainean. A fost un an extrem de dificil şi pentru Republica Moldova, stat care a fost afectat profund şi direct de consecinţele acestui război. Liderii Republicii Moldova şi cetăţenii săi s-au ridicat însă la înălţimea provocărilor pe care alţii le-ar fi considerat probabil insurmontabile. V-aţi confruntat cu o criză energetică profundă, inflaţie galopantă, un număr foarte mare de refugiaţi, dezechilibre economice masive cauzate de războiul dus la hotarele dumneavoastră şi atacuri hibride deosebit de agresive din exterior, menite să deraieze cursul european ales de cetăţenii Republicii Moldova”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele României a spus că ”toate acestea, precum şi alte provocări similare venite pe un fond de vulnerabilităţi preexistente au fost gestionate cu calm, profesionalism şi curaj exemplare de către autorităţile proeuropene de la Chişinău”.

”În acest context, vă felicit pentru numirea noului guvern şi salut angajamentul solid al noii echipe guvernamentale pentru continuarea procesului de reformă în vederea integrării europene a Republicii Moldova”, a mai arătat Iohannis. Şeful statului a menţionat că, ”după cum a arătat şi în urmă cu o săptămână, ameninţările din exterior la adresa ordinii democratice constituţionale a Republicii Moldova, asupra cărora aţi atras în mod public atenţia, sunt deosebit de îngrijorătoare”.

Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă faţă de acţiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război. Tentativele de destabilizare sunt susţinute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei şi diminuarea unităţii şi solidarităţii noastre. Dar noi nu vom ceda! Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în faţa acestor provocări. Este poziţia noastră permanentă, clară şi fermă. Am solicitat şi vom continua să susţinem sancţionarea de către Uniunea Europeană a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova şi subminarea ordinii constituţionale şi a statului de drept”, a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a mai arătat că ”România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional. ”Sprijinim abordarea dumneavoastră responsabilă, doamnă Preşedinte, faţă de dosarul transnistrean. Urmărim, totodată, imperativul consolidării rezilienţei Republicii Moldova în faţa tuturor ameninţărilor din exterior, atât prin efortul nostru direct, în plan bilateral, cât şi prin instrumentele de care dispun Uniunea Europeană şi NATO. De altfel, încă de la declanşarea, în urmă cu un an, a invaziei ruseşti împotriva Ucrainei, România a acţionat prompt şi hotărât nu doar în sprijinul Ucrainei, dar şi în cel al Republicii Moldova”, a afirmat el.

Klaus Iohannis a mai menţionat că în plan bilateral, după 24 februarie 2022, România a oferit Republicii Moldova combustibil, sprijin bugetar direct, energie electrică – între 80% şi 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova.Gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău este utilizat pentru transportul comercial de gaz către Republica Moldova, un factor esenţial în construirea independenţei energetice a Chişinăului.

”În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări şi riscuri de securitate tot mai complexe la adresa Republicii Moldova şi a regiunii noastre, este necesar – şi o să acţionăm împreună în acest sens – să fim tot mai aproape, tot mai uniţi. Vom merge pe acest drum! Aşa cum am spus, avem o comunitate de limbă, cultură şi istorie, dar şi un viitor comun, iar această comunitate trebuie să fie tot mai puternică şi tot mai unită”, a spus şeful statului în discurs.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.