Ursula von der Leyen vrea ca Uniunea Europeană să producă 1 milion de obuze pe an

best auto leo vaslui

Comisia Europeană va propune un instrument financiar care va stimula capacitatea de producţie a muniţiei în Uniunea Europeană la un milion de obuze pe an cu scopul refacerii stocurile naţionale, dar şi pentru a ajuta Ucraina.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat măsuri pentru „accelerarea urgentă” a producţiei de muniţie în Uniunea Europeană, atât pentru ţările sale membre, dar şi pentru livrarea către Ucraina.

Această propunere este cea de-a treia fază a planului de acţiune aprobat la sfârşitul lunii martie de UE pentru a furniza cel puţin un milion de obuze de 155 mm forţelor ucrainene şi pentru a reface stocurile strategice ale ţărilor europene, dintre care unele sunt aproape epuizate.

Instrumentul financiar va pune la dispoziţie 500 de milioane de euro, dintre care 260 de milioane din Fondul European de Apărare. El va face posibilă cofinanţarea investiţiilor producătorilor pentru a creşte producţia fabricilor acestora din UE. Este vorba de aproximativ 15 companii care produc muniţie în 11 state membre.

Propunerea nu este destinată să răspundă nevoilor imediate ale Ucrainei, care se pregăteşte pentru o ofensivă în încercarea de a recuceri teritoriile ocupate de Rusia. „Pentru a sprijini Ucraina pe termen foarte scurt, trebuie să continuăm să donăm din stocurile noastre”, a insistat comisarul european.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.