Valentin Naumescu, expert al Comisiei Europene și diplomat, scrie că „mai devreme sau mai târziu, Al Treilea Război Mondial va avea loc, dacă nu cumva a și început”

best auto leo vaslui


Valentin Naumescu, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007) și consul general al României la Toronto (2008-2012), scrie că „mai devreme sau mai târziu, Al Treilea Război Mondial va avea loc, dacă nu cumva a și început”.

Într-un articol publicat pe spotmedia, Naumescu afirmă că „omenirea nu cunoaște un alt mod de reglare a raporturilor de putere între marile puteri în afara războiului, indiferent cât ar încerca să îl amâne”.

„Chiar dacă este greu de pronunțat și există tentația firească, etică, a negării perspectivei războiului, privind la scara istoriei nu putem înțelege decât că, mai devreme sau mai târziu, Al Treilea Război Mondial va avea loc, dacă nu cumva a și început, așa cum sugerează unii autori[1 – https://www.newyorker.com/news/letter-from-bidens-washington/what-if-were-already-fighting-the-third-world-war-with-russia].

Până la sfârșitul deceniului în curs, sau peste 20, 30 ori 50 de ani, nimeni nu știe cu precizie, dar va veni. Nici acest secol nu va fi scutit de Marele său Război, care va da naștere unei noi lumi. Pur și simplu, omenirea nu cunoaște un alt mod de reglare a raporturilor de putere între marile puteri în afara războiului, indiferent cât ar încerca să îl amâne. Știu că mulți ar vrea și se străduiesc să creadă altceva, că nu va mai fi niciodată o mare confruntare. Asta s-a crezut întotdeauna, în ciclurile de pace dintre marile puteri, indiferent cât au fost de lungi.

Acest război care tranșează chestiunea supremației, influența globală și regională, normele și reglementările, accesul la resurse, configurarea instituțiilor internaționale și raporturile de putere între state poate fi fierbinte sau rece și durează până la cristalizarea unei noi ordini mondiale, în care unele mari puteri se prăbușesc, iar altele se ridică. URSS a căzut fără un război mondial fierbinte. Teoretic, situația s-ar putea repeta, cu declinul intern al Chinei sau al Statelor Unite, dar nu putem exclude nici scenariul alternativ, al ciocnirii militare globale, conform „capcanei lui Tucidide”.”, a scris Naumescu.

El spune că, în ciuda conflictului ruso-occidental pe tema Ucrainei, marele conflict va veni din Asia, mai precis din tentativa de supremație a Chinei.

„Repet, nu știm dacă va începe acum, catalizat de Războiul lui Putin. Sperăm, cu toții, că nu se va extinde confruntarea iar frontul va fi limitat la Ucraina.

Există însă și o variantă catastrofală, care ar putea precipita lucrurile – Xi Jinping să repete greșeala strategică a lui Putin și să creadă același lucru, că SUA sunt epuizate și lipsite de capacitatea de a acționa, momentul fiind considerat optim pentru anexarea și ocuparea Taiwanului.

Acela ar fi singurul context în care al Treilea Război Mondial ar putea izbucni până în 2030. Pentru că dacă vor porni la război să ia Taiwanul, chinezii vor fi înfruntați militar cu armament american. SUA vor înțelege că nu pierd doar o mică insulă, ci ar pierde astfel supremația în Pacific și apoi supremația mondială.

Căderea Taiwanului democratic ar echivala cu sfârșitul lumii bazate pe sistemul garanțiilor de securitate americane. Dar asta nu s-ar întâmpla fără o confruntare uriașă, în care este posibil să se implice și Japonia, să se inflameze Peninsula Coreeană, să participe și Australia în formula alianței AUKUS (împreună cu SUA și Marea Britanie), apoi și alte state din Indo-Pacific să încerce reglări de conturi și noi delimitări în mările asiatice. Spre deosebire de Războiul Rece, Coreea de Nord este în prezent o putere nucleară, care nu încetează să amenințe Coreea de Sud și chiar Japonia.

Oricât ar părea Europa de complicată, de fragmentată și de amenințată de Rusia lui Putin, riscul unei conflagrații majore vine în acest secol din Asia, unde este liniștea dinaintea taifunului, iar temperatura începe să crească. Priviți schimbarea de ton, de discurs, de politici de securitate a Japoniei, o țară pacifistă și neimplicată extern după 1945 – o schimbare care spune multe. Iar anii următori, indiferent dacă se termină sau nu Războiul lui Putin cu ordinea de securitate europeană post-1991, nu au cum să fie liniștiți – tăvălugul confruntării pentru supremație globală s-a pus în mișcare”, a concluzionat Naumescu, care este expert independent și evaluator al Comisiei Europene în domeniul relații internaționale din 2015 și coordonatorul programului de master în Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor de la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.