Valeriu Zgonea revine în forță: PSD îl recuperează și îl susține pentru o funcție importantă

best auto leo vaslui
Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea (PSD), este susținut de partid pentru a prelua funcția de președinte al ANCOM. Valeriu Zgonea a fost scos din jocul politic de un dosar al DNA, în care a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, în primă instanță. La apel, Zgonea a obținut achitarea.

Pentru funcția de șef al ANCOM candidează Valeriu Zgonea (PSD) și Mihai Eftimie (USR).

Potrivit unei decizii a Birourilor Permanente, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va fi numit de Parlament într-o şedinţă comună programată pe 9 mai. Termenul limită pentru deunerea candidaturilor este astăzi.

Iniţial, candidaturile pentru preşedinţia ANCOM trebuiau depuse până pe 28 aprilie, dar conducerea Parlamentului a prelungit acest termen până astăzi.

Mandatul actualului şef al ANCOM, Vlad Stoica, va expira pe 11 mai.

Zgonea, condamnat și apoi achitat

Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților, a fost achitat în dosarul în care era acuzat de trafic de influență – acuzația DNA era că a intervenit pentru numirea fiicei unui consilier județean în Buzău într-o funcție publică importantă. Iniţial, instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti – îl condamnase, în februarie 2020, pe Valeriu Zgonea la trei ani de închisoare cu executare, însă Curtea de Apel Bucureşti i-a admis, vineri, apelul şi a dispus achitarea lui, decizia fiind definitivă.

Motivul invocat de Curtea de Apel este că fapta nu există, potrivit art.16 alin.1 lit.a din Codul de procedură penală. În consecinţă, instanţa de apel a anulat şi dispoziţiile primei instanţei privind confiscarea sumei 62.143 lei.

„În temeiul art.421 pct.2 lit.a din C.proc.pen., admite apelul formulat de inculpatul Zgonea Valeriu Ştefan, împotriva sentinţei penale nr. 126/03.02.2020, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 48938/3/2017, pe care o va desfiinţa în integralitate şi, rejudecând: În baza art.396 alin.5 Cpp rap. la art.16 alin.1 lit.a C.proc.pen. achită pe inculpatul Zgonea Valeriu Ştefan sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. 5 alin. 1 C.pen. În baza art. 404 alin. 4 lit. c) Cod de procedură penală ridică măsurile asigurătorii instituite prin Ordonanţa din data de 28.12.2017 de DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti, în dosarul nr.161/P/2015, asupra contului bancar deschis la Banc Post – Sucursala Dolj, aparţinând inculpatului Zgonea Valeriu Ştefan, până la concurenţa sumei de 62.143 lei. Înlătură dispoziţia de confiscare a sumei de 62.143 lei de la inculpatul Zgonea Valeriu Ştefan. Înlătură dispoziţia de obligare a inculpatului Zgonea Valeriu Ştefan la plata cheltuielilor judiciare în cuantum de 4.000 lei, acestea urmând a rămâne în sarcina statului. Definitivă”, se arată în hotărârea instanţei.

Sursă:stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.