Vasile Bănescu reiterează că preoții românilor din Ucraina nu țin de Patriarhia Română și îi îndeamnă să fie patrioți față de țara în care se află

best auto leo vaslui

Preoții românilor din Ucraina nu aparțin de Biserica Ortodoxă Română, a spus Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, informează Basilica.

Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / Biserica Ortodoxă Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă”, a spus el.

El a spus totuși, că Biserica Ortodoxă Română pledează pentru respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale).

„Realitatea din diaspora și din comunitățile românești din jurul granițelor este însă pretutindeni una care evoluează în funcție de mulți factori locali și socio-culturali. Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta”, consideră Bănescu.

Acesta i-a îndemnat pe românii din Ucraina să se „adecveze” la situația războiului și să fie patrioți față de țara în care locuiesc.

„(…)situația gravisimă în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist. Păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă”.

„Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima”, a mai precizat Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Menționăm că aceste precizări vin în contextul relatărilor privind persecuția unor preoți români sau din comunitatea românească din Ucraina.

Sinodul BOR nu a recunoscut noua Biserica Ortodoxă a Ucrainei, desprinsă de cea în care se află majoritatea românilor și a cerut „obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești şi ale statului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată, precum şi că acești ortodocși români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român”, după cum precizează Basilica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.