VIDEO | Netflix e dat în judecată pentru că a prezentat-o pe Cleopatra ca fiind de culoare: Nu e conformă cu valorile și principiile egiptene

best auto leo vaslui

Un avocat egiptean a intentat un proces în legătură cu viitorul film al Netflix „Regina Cleopatra“. Acesta acuză serviciul de streaming că „șterge identitatea egipteană“ pentru că o prezintă pe suverană ca fiind o femeie de culoare, scrie newsweek.com, citat de Știripesurse.

Mahmoud al-Semary a depus plângerea legală la procurorul general al Egiptului în urma publicării trailer-ului producției. Filmul va avea premiera pe 10 mai. În plângerea sa nu numai că a solicitat luarea de măsuri legale împotriva realizatorilor serialului, ci și închiderea Netflix în Egipt.

„Cea mai mare parte din ceea ce afișează platforma Netflix nu este conformă cu valorile și principiile islamice și societale, în special cu cele egiptene“, a declarat Mahmoud al-Semary în plângerea sa, potrivit Egypt Independent.

Rolul reginei Cleopatra este jucat de Adele James, o actriță britanică de rasă mixtă. Jada Pinkett Smith este producător executiv al serialului și este citată în materialul promoțional al Netflix spunând:

„Nu vedem și nu auzim des povești despre regine de culoare, iar acest lucru a fost foarte important pentru mine, ca și pentru fiica mea și doar pentru comunitatea mea, să poată cunoaște aceste povești, pentru că sunt tone de ele!“, a spus ea.

Cu toate acestea, mulți istorici și experți în Egiptul antic nu sunt de acord cu Pinkett Smith, spunând în schimb că Cleopatra era de origine macedoneană și probabil că avea pielea deschisă la culoare. Însă nu toată lumea împărtășește această opinie. Alți cercetători au susținut că monarhul ar fi putut avea strămoși suplimentari, iar tenul ei ar fi putut să nu fie deschis.

Când a fost întrebată despre Cleopatra în legătură cu viitorul serial Netflix, Kathryn Bard- profesor de arheologie și studii clasice la Universitatea din Boston- a declarat pentru Newsweek că „nu știm ce culoare avea pielea Cleopatrei și, dacă nu se va găsi mumia ei (puțin probabil) și nu se va putea analiza ADN-ul din ea, nu vom ști niciodată“.

„Tatăl ei a fost un Ptolemeu de origine macedoneană, dar este mai puțin sigur cine a fost mama ei. Dar chiar și o așa-zisă docudramă este obligată să ficționalizeze o mare parte din viața ei – de dragul divertismentului“, a adăugat Bard.

O teorie populară este că mama Cleopatrei provenea din familia preoților din Memphis, ceea ce ar fi făcut-o pe jumătate egipteană.

Dosarul depus de al-Semary se pare că nu aprofundează astfel de amănunte, dar în schimb susține că Netflix dăunează istoriei Egiptului.

Potrivit BBC, plângerea lui al-Semary acuză Netflix că încearcă să “promoveze gândirea afrocentrică… care include sloganuri și scrieri menite să denatureze și să șteargă identitatea egipteană”.

Între timp, James a fost supusă criticilor pe rețelele de socializare pentru distribuția sa, care a inclus mesaje care conțin epitete rasiste. Ea a răspuns la aceste remarci scriind pe Twitter că va bloca conturile care folosesc discursuri instigatoare la ură, apărându-și totodată rolul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.