Viena îi răspunde cancelarului german Olaf Scholz, care ceruse ridicarea vetoului pentru intrarea României în Schengen: ”Poziția Austriei nu s-a schimbat deloc”

best auto leo vaslui
Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

„Poziția Austriei nu s-a schimbat deloc. Libertatea de circulație în Uniunea Europeană va fi posibilă doar în cazul unei protecții robuste a granițelor exterioare”, a anunțat ministrul austriac de Interne Gerhard Karner, potrivit Deutsche Welle, citată de Rador.

Într-o declarație pentru ziarul austriac Kurier, demnitarul austriac i-a răspuns astfel cancelarului german Olaf Scholz, care anunțase luni într-o conferință de presă cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni că va insista pe lângă sceptici pentru aderarea României la spațiul Schengen în acest an.

„Este o contradicție la cancelarul german: dorește eliminarea controalelor la frontiera dintre România și Ungaria, dar Germania controlează în continuare granița cu Austria. Este o dovadă clară că sistemul nu funcționează”, a completat ministrul Karner.

Președintele Iohannis a anunțat în conferința de presă că dacă România ratează intrarea în Schengen în 2023, e puțin probabil să atingă obiectivul în 2024 din cauza alegerilor europarlamentare în toate statele membre UE.

Scopul lui Scholz este legat de interesele economice germane, speculează ziarul Kurier: România este importantă, de la izbucnirea agresiunii rusești, pentru exportul cerealelor ucrainene și pentru livrarea de arme pentru armata Kievului și pentru centrul de mentenanță și logistică pe care concernul de tehnică militară Rheinmetall vrea să îl deschidă încă din luna aprilie.

Reamintim că Austria a blocat prin veto în decembrie 2022 aderarea României la Schengen, motivând decizia prin slaba protecție a granițelor în fața migrației ilegale.

Sursă:g4media.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.