Zelenski: Contraofensiva prevede eliberarea Crimeii
Contraofensiva pe care forțele armate ucrainene o plănuiesc, pentru a elibera teritoriile ocupate de Rusia, prevede și eliberarea Crimeii, anexată de Rusia în 2014″, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat radiodifuzorului public finlandez Yle.
Unul dintre obiectivele acestei contraofensive, pentru care ministrul Apărării de la Kiev a declarat vineri că militarii ucraineni sunt aproape pregătiți, este tocmai acela de a recâștiga controlul asupra peninsulei de la Marea Neagră; dar, a adăugat el, sprijinul aliaților occidentali este din ce în ce mai necesar pentru a reuși. Potrivit lui Zelenski, trupele ruse își pierd motivația în fiecare zi și, în același timp, se tem de consecințele retragerii lor, scrie repubblica.it, citat de Rador.
„Peste 90% din Mariupol este distrus”, a scris președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe Twitter, împărtășind un videoclip care compară imaginile orașului dinainte de război și fotografiile recente din satelit publicate de Google, care arată devastarea clădirilor.
„Mariupol. Aproape jumătate de milion de persoane locuiau cândva acolo. Iar acum aproape că nu au mai rămas case intacte. Statul terorist a făcut totul pentru a ucide acest oraș”, a scris liderul ucrainean.
Un rezervor de combustibil a luat foc în orașul Sevastopol din Crimeea, în urma unei probabile lovituri cu dronă
Incidentul a fost relatat pe Telegram guvernatorul provinciei anexate de Rusia, Mihail Razvozhaiev. „Un rezervor de combustibil este în flăcări, conform primelor informații incendiul ar fi fost provocat de o dronă”, se arată în mesaj, conform agenției „Tass”. Nu au fost raportate victime și se vorbește despre o suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătrați în flăcări. Ucraina și-a afirmat în mod repetat intenția de a recâștiga controlul asupra Crimeii, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.
Incendiul atribuit unei drone ucrainene la un depozit de combustibil din Sevastopol, în Crimeea, este acum sub control, potrivit guvernatorului Regiunii anexate de Rusia, citat de agenția de presă „Tass”. Guvernatorul a adăugat că incendiul a avariat patru rezervoare.
Serviciile Secrete britanice consideră că rachetele rusești care au lovit din nou, vineri, în diferite regiuni ale Ucrainei, aducând sânge și durere, „au ratat obiectivele militare”. Bilanțul total este de 25 de morți.
Atacul, care a lovit orașul Uman, a fost terifiant. Acolo, două rachete au lovit vineri noaptea un bloc de nouă etaje, provocând 23 de morți, inclusiv patru copii. O femeie și fiica ei de 3 ani au fost ucise la Dnipro. Și, pentru prima dată în două luni, a fost vizată și capitala Kiev.
Continuă căutările sub dărâmăturile unei clădiri din Uman, în centrul Ucrainei, pentru orice supraviețuitor care ar fi putut fi prins, după ce clădirea a fost lovită de o rachetă rusă, relatează „Ukrinform”, care citează Serviciul de urgență al țării. „Au fost îndepărtați în total 247 de metri cubi de moloz. Demontarea structurilor și căutarea posibilelor victime sunt acum în curs de desfășurare”, se arată în raport.
În zorii zilei de vineri, trupele ruse au tras cu rachete asupra orașului Uman, în regiunea Cerkasi. Una dintre cele două intrări într-un bloc de nouă etaje a fost complet distrusă: cel puțin 23 de victime, dintre care patru copii, potrivit ultimului raport al Ministerului de Interne.
Ce spune Serghei Lavrov
„Încercările occidentale de a izola Rusia eșuează”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un discurs adresat participanților la Conferința mondială online privind multipolaritatea. „Pare firesc să eșueze eforturile Washingtonului și ale sateliților săi de a inversa cursul istoriei, de a forța comunitatea internațională să trăiască în conformitate cu inventata „ordine bazată pe reguli”. Aproximativ 85% din populația lumii nu este dispusă „să își asume riscuri pentru fostele metropole coloniale”, a spus Lavrov.
„Suntem foarte recunoscători Sanctității Voastre pentru că v-ați făcut auzită vocea pentru pace și pentru că sunteți de partea victimelor războiului și, de asemenea, suntem recunoscători pentru afecțiunea credincioșilor catolici și pentru rugăciunile lor care nu numai că ne ajută, ci ne și întătesc”, a spus Oleg Yakovlev, refugiatul care, în Biserica Sf. Elisabeta a Ungariei în fața Papei Francisc, își aduce mărturia și recunoștința „în numele refugiaților Ucrainei”.