BNR ar trebui să convertească o parte din rezerva valutară de euro în AUR

best auto leo vaslui

La acest moment rezerva de AUR a României este undeva echivalentul a 5 miliarde de euro.

Pe lângă rezerva de AUR însă BNR mai are și rezervă de valută și care se adună unde aproape de 50 de miliarde de euro.

Banii au ajuns aici din împrumuturi , redevențe trimise de români în țară , investiții străine sau fonduri europene.

AUR-ul reprezintă un metal cu o valoare ridicată care niciodată nu s-a devalorizat, pe de altă parte valutele sunt lovite de inflație. Se întâmplă acest lucru și cu valuta din rezerva națională.

Practic am primit hârtie care se printează anual, lucru care face ca ea să își piardă valoarea. Așa se întâmplă și cu euro, monedă susținută de economiile Franței, Germaniei și Italiei. Statele în cauză nu reușesc să își acopere cheltuielile anuale din ceea ce încasează și astfel ajung să se împrumute de la băncile lor cu hârtie generând creșterea masei monetare și inflație.

În ultimii ani euro a pierdut cam 30% din puterea de cumpărare. Asta înseamnă că rezerva noastră din BNR s-a devalorizat cu 30%, Adică avem cu 30% mai puțini bani fără ca noi să avem vreo vină. Practic am fost impozitați chiar de cei care ne-au dat banii, adică ni s-a băgat mâna în buzunar.

BNR trebuie să înceapă să crească rezerva de AUR, mai exact cel puțin să o dubleze că doar are bani pentru acest lucru. Acest proces se poate face lent culegând AUR de pe piața internă dar mai ales de pe piața externă, oferind la schimb valută.

BNR nu face acest lucru astăzi, când are acești bani, proces ce ar duce la un leu mai puternic, mai stabil și mai puțin afectat de inflația Europeană.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.