BREAKING Mega-dosar de corupție în vămi. Percheziții în punctele de trecere a frontierei din România și Republica Moldova, polițiști de frontieră suspectați de luare de mită pentru a permite trecerea ilegală a graniței

best auto leo vaslui
Sursa foto: Ziarul de Gardă

Update 9.42: În dosar sunt vizați angajați din vămi și din punctele de trecere a frontierei suspectați că ar fi luat șpagă între 20 și 250 de euro pentru a facilita trecerea ilegală a unor cetățeni moldoveni care voiau să ajungă în Germania, potrivit surselor G4Media. Sunt vizate peste 20 de persoane, agenți de poliție și vameși.

Update 9.35: DNA a confirmat perchezițiile din vămi și arată că sunt în derulare percheziții în 5 puncte de trece a frontierei și la domiciile a 26 de persoane. Procurorii investighează infracțiuni de corupție comise în perioada iulie 2021-septembrie 2022.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală) efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră, comise în perioada iulie 2021-septembrie 2022.

În cursul zilei de 17 ianuarie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 31 locații situate pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor din care cinci sunt puncte de trecere a frontierei, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție, a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău și a Direcției de Operațiuni Speciale.

Update 9.10: Percheziții similare au loc marți dimineață și în vămile din Republica Moldova, au declarat surse oficiale pentru G4Media. Serviciul anticorupție al poliției moldovene, împreună cu procurorii anticorupție, au descins la mai multe posturi vamale din Republica Moldova.

Articol inițial: Procurorii DNA și polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție fac marți dimineață percheziții în mai multe vămi din estul și nordul țării, au declarat pentru G4Media surse judiciare.

La percheziții sunt vizați polițiști de frontieră suspectați că luau șpăgi, potrivit surselor citate.

Perchezițiile au loc în vămile Albița, Stânca Costești, Sculeni, Oancea și Borș.

Descinderile din vămi nu au afectat activitatea de trecere a frontierelor, punctele de frontieră funcționează normal, potrivit informațiilor G4Media.

NotăRapoartele Comisiei Europene care au evaluat pregătrea României pentru Schengen nu au menționat nimic despre corupția din vămile românești. Mai mult, Comisia Europeană vorbea despre aparatură performantă ”state of the art” în vămi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.