Ce spune creatorul robotului Ion despre noul consilier virtual de la Guvern: SRI are acces la mesajele primite

best auto leo vaslui

Coordonatorul echipei care l-a creat pe noul consilier virtual al premierului a explicat, într-o intervenție la Observator, că SRI are acces la mesajele pe care Ion le primește din partea românilor.

Ion, primul consilier al Guvernului care folosește inteligența artificială Foto Inquam Photos

„SRI a verificat că sistemul în acest moment nu are vulnerabilităţi, ne-au asigurat că putem merge înainte”, a explicat Nicu Sebe, coordonatorul echipei care a creat robotul.

Întrebat dacă SRI va avea în continuare acces la date, coordonatorul echipei de cercetători a precizat că aceste date nu sunt personale: „Nu se poate ajunge să identificăm pe cineva. Nici nu putem ține date de genul, persoana X a spus lucrul acesta”.

„Ion o să se folosească de textele introduse de români şi o să ne uităm şi pe Facebook la mesajele pe care românii le pun cu acest tag: ”Eu sunt Ion!”. Cu siguranţă nu se pleacă de la zero, ne folosim de informaţiile din timp real. Modelul are deja nişte parametrii învăţaţi, de câteva luni. Trebuie să vedem cum o să fie primit acest sistem, cu Guvernul, în ce fel vor să aibă acest raport de la Ion ca să fie sintetizat”, a explicat cercetătorul, potrivit Obserbatornews.ro.

Nicu Sebe susține că nu se ajunge la cenzură în ceea ce îl privește pe Ion, Guvernul fiind cel care va decide „cât vrea să obțină„ și care „poate să lărgească fereastra de subiecte care să derive din opiniile românilor”.

Premierul l-a prezentat, în ședința Guvernului de pe 1 martie, pe primul consilier guvernamental care folosește inteligența artificială. Acesta are rolul de a informa în timp real Executivul cu privire la propunerile, problemele și dorințele românilor.

„Astăzi avem o surpriză care nu aparține Guvernului, ci unor români care au avut o inițiativă de apreciat. Guvernul României marchează, astfel, o premieră, aș putea să îi spun, la nivel național și internațional. Discutăm despre primul consilier guvernamental care folosește inteligență artificială, este aici în stânga mea – numele lui este ION, vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei NOI”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă în ședința de Guvern.

Ministrul Digitalizării a explicat că în prezent Ion se află în faza de învățare „deci este foarte important pentru români să-i transmită gândurile lor, ce probleme au, ce probleme întâmpină”.

„Ulterior, pe baza acestor date, ION le va procesa, le va sintetiza şi va putea produce rapoarte, care vor informa deciziile şi politicile publice ale Guvernului. Este un instrument extrem de important, extrem de puternic, prin care vocea românilor este auzită, informaţiile sunt sintetizate, iar deciziile privitoare la politicile publice pentru români vor fi mult mai riguroase, vor fi mult mai bune“, a explicat Sebastian Burduja.

Sursă:comisarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.