Cine este Caroline van der Plas, noua stea a politicii olandeze: Mișcarea Fermierilor și Cetățenilor a câștigat alegerile

best auto leo vaslui

Potrivit rezultatelor finale BBB (BoerBurgerBeweging – Mișcarea Fermierilor și Cetățenilor) a obținut 15 din cele 75 de locuri în Senat – nume oficial Eerste Kamer (Prima Cameră) – unde nu avea niciun mandat.

Senatul este ales prin vot indirect pe un termen de patru ani de cele 12 consilii regionale și cele trei colegii electorale din Antilele Olandeze la patru luni după alegerile provinciale. Prima Cameră are drept de inițiativă legislativă și nici de amendare a proiectelor de lege adoptate de Camera Reprezentanților (Tweede Kamer – A Doua Cameră), aleasă prin vot direct, ci numai drept de veto. Membrii Senatului nu sunt politicieni cu normă întreagă și primesc o indemnizație care reprezintă un sfert din cea a deputaților.

BBB a fost format în 2019 de van der Plas și este esențialmente o mișcare politică de protest. La aceste alegeri, ce au urmat celor provinciale, BBB a profitat de nemulțumirea fermierilor care protestează împotriva restricțiilor folosirii fertilizatorilor pe bază de azot preconizate de guvern.

Guvernul își propune să reducă la jumătate emisiile de azot până în 2030, deoarece numărul relativ mare de animale și utilizarea intensă a îngrășămintelor au condus la niveluri de oxizi de azot în sol și în apă care încalcă reglementările Uniunii Europene, relatează Reuters. Problema azotului a paralizat construcțiile în Olanda, deoarece grupurile de mediu au câștigat o serie de procese în instanță prin care au ordonat guvernului să limiteze emisiile și să protejeze natura, înainte de a se putea acorda noi autorizații de construcție.

BBB spune că problema a fost exagerată și că soluțiile propuse sunt în mod nedrept în defavoarea fermierilor, ceea ce a dus la închiderea multor ferme și la o penurie a producției de alimente.

„Nimeni nu ne mai poate ignora”, a declarat van der Plas la Radio 1. „Alegătorii s-au pronunțat foarte clar împotriva politicilor acestui guvern”.

Partidul Liberal (VVD) al premierului Mark Rutte a pierdut două mandate în Senat, ajungând la 10, și coaliția sa cu Democrații 66 (D66), Creștin Democrații (CDA) și Uniunea Creștină (CU) nu mai dispune decât de 24 de mandate din 75 în Prima Cameră și va trebui să se bazeze pe sprijinul alianței de opoziție dintre Social Democrați (PvdA) și Stânga Verde (GL) pentru adoptarea măsurilor restrictive privind folosirea îngrășămintelor pe bază de azot.

Van der Plas, în vârstă de 55 de ani, este de profesie jurnalistă, a părăsit CDA în 2019 pentru a forma BBB, câștigând la alegerile din 2021 singurul mandat de deputat al partidului. Ea este fiica unui jurnalist sportiv neerlandez și a unei mame irlandeze care a fost activistă CDA.

BBB reprezintă o mișcare plecată de jos, reprezentând nemulțumirile fermierilor într-o țară în care agricultura este o ramură de bază a economiei.

Doleanțele exprimate de acest partid pot avea ecou în electorat într-o țară de 17,5 milioane de locuitori, cu o densitate de 422 de locuitori pe km pătrat, cu o întindere cât patru – cinci județe din România. Scumpirea alimentelor din cauza reducerii eficienței în agricultură poate afecta largi pături ale populației și adăugat la restricțiile privind autorizațiile de construcții toate acestea pot contribui la un succes crescând al acestei noi stele a politicii neerlandeze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.