Cum a distrus clasa politică turismul românesc. Bomba atomică de la Herculane, nimic nu a rămas în picioare
În 1989 nu a avut loc nici o lovitură de stat și nici o revoluție.
Comuniștii și securiștii dinainte de 1989 aveau nevoie să își etaleze bogăția, toate bunurile furate iar Nicolae Ceaușescu îi încurca. Așa că l-au asasinat pe fostul președinte, deși reușise să construiască o economie performantă printre primele din lume.
Dezastrul s-a abătut și asupra turismului românesc de masă, astăzi nu a mai rămas nimic din el.
Un caz celebru este cel al Băilor Herculane. Aici se afla o stațiune recunoscută în toată lumea.
După 1989 multe proprietăți au fost retrocedate ilegal, altele au fost abandonate, unele au fost vândute pe nimic și apoi lăsate în paragină.
Astăzi stațiunea este complet distrusă și arată ca după un război. Dar a fost un război, între partidele politice și români, un război în care unii au câștigat iar alții au pierdut.
Staţiunea Băile Herculane are o istorie cu totul aparte. Certificarea documentară a staţiunii datează din anul 153 d.Hr. Există mai multe ipoteze ale specialiştilor care susţin că însuşi Împăratul Traian ar fi ctitorul acestei staţiuni, monedele cu chipul acestuia descoperite pe raza staţiunii ducând la această supoziţie. Au rămas o serie de pietre de altar care vorbesc despre eficienţa tratamentului balnear de la Băile Herculane. Staţiunea a fost reconstruită sub Imperiul Austro Ungar. Din 1736 a început reconstrucţia şi modernizarea băilor, a căilor de acces, grănicerii bănăţeni construind aici majoritatea edificiilor din staţiune, care poartă amprenta stilului baroc de factură austriacă. De-a lungul timpului staţiunea a fost vizitată de mari personalităţi, între care: împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I şi împărăteasa Carolina şi de celebrul cuplu imperial Franz Iosef şi Elisabeta. Dezvoltarea staţiunii a continuat şi în perioada comunistă, când s-au construit mai multe hoteluri.
După Revoluţie, staţiunea a fost distrusă.