Cum a fost închisă fabrica de hârtie Letea din Bacău:

best auto leo vaslui

Unul dintre cei mai mari producători de hârtie din Europa, Fabrica de Hârtie „Letea” Bacău, a ajuns doar un exemplu de cum nu se fac afacerile * cazul poate fi inclus în orice manual de management defectuos * fost monopol ani de-a rândul, fabrica este în faliment, cu datorii uriaşe

Declinul fabricii Letea a început după 1990. Chiar dacă pare ciudat, colosul industrial a fost distrus foarte uşor, iar vinovaţi au fost directorii care fie nu au ştiut să administreze, fie au făcut voit unele mişcări greşite. Pieţele externe au fost pierdute pe rând, au început să apară şi producătorii privaţi, iar Letea a fost scoasă la privatizare de Autoritatea pentru Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului. „Când eram studenţi am făcut practică ani la rând la Letea. Am învăţat multe lucruri despre hârtie, despre cum se fabrică ambalajele. Am văzut şi secţia unde se fabrica hârtia pentru bancnote. Atunci am simţit pentru prima oară importanţa meseriei de inginer. Am văzut cum munca ta se poate transforma în plus valoare pentru alţii”, a spus Dan Dima, un cercetător ieşean pentru care „Letea” a fost prima experienţă industrială.

Fabrica a fost cumpărată în 2003 de fostul primar Dumitru Sechelariu, care a încercat să o readucă pe podium, dar nu a reuşit, în ciuda investiţiilor. A urmat şomajul, apoi insolvenţa şi falimentul. O parte din terenuri au fost vândute, clădirile vechi au fost transformate în moloz, iar în 2011 a fost declarat falimentul.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.