Cum să-i spui copilului tău despre moartea unui animal de companie.

best auto leo vaslui

Acest lucru trebuie făcut diferit la fiecare vârstă.
De obicei, copiii adoră animalele de companie și le percep ca membri egali ai familiei lor. Totuși, mai devreme sau mai târziu vine un moment în care trebuie să-ți iei rămas bun de la iubitul tău hamster, câine, pisică sau cățel. Părinții trebuie să explice copiilor ce s-a întâmplat, iar acest lucru poate fi foarte greu de făcut. Iată cum poți aborda această problemă în funcție de vârsta copilului.
Copii sub 6 ani
Dorim instinctiv să protejăm un copil mic de informațiile traumatice, iar atunci când încercăm să-i spunem copilului despre moartea pisicii lui iubite, începem să folosim eufemisme sau pur și simplu să mințim. Cu toate acestea, experții în psihologia copilului consideră că acest lucru nu ar trebui făcut. În schimb, este mai bine să-i spui copilului direct și sincer, fără nicio urmă de ambiguitate.

Folosirea cuvintelor „moarte” și „murit” este mai puțin confuză și mai puțin traumatizantă pentru copil decât dacă spui că pisica „a adormit”, „a zburat în curcubeu” sau „a rămas la veterinar”.
Desigur, trebuie să alegeți cuvinte pe care copilul le poate înțelege. Amintiți-vă că copiii la această vârstă nu înțeleg metaforele și alte pilde pe care adulții le folosesc adesea când vorbesc despre subiecte dureroase.
Copii de la 7 la 10 ani
A spune unui copil de orice vârstă că animalul de companie iubit a murit este incredibil de dificil. Mulți pot crede că acest lucru este mai ușor de făcut dacă copilul este suficient de mare pentru a înțelege. Din păcate, însă, de multe ori nu este cazul. Cu toate acestea, va trebui să începeți această conversație grea.
Ca și în cazul unui copil mai mic, un elev de școală elementară ar trebui, de asemenea, să fie sincer și direct cu privire la moartea unui animal de companie. Dar fiți pregătiți pentru faptul că copilul, încercând să înțeleagă cumva ce sa întâmplat și să facă față situației, poate începe să pună o mulțime de întrebări. Este mai bine să pregătiți în avans răspunsurile la aceste întrebări. Copilul poate întreba:

Putem face ceva pentru a face pisica să se simtă mai bine?
A avut dureri?
Este moartea pentru totdeauna?
Ce se va întâmpla după ce pisica va muri?
Ce vom face cu corpul lui?
Pot să fac ceva să-l salvez?
Dacă uit de el după moartea lui?
Discutați cu copilul despre ceea ce s-a întâmplat, fiți atenți la el, întrebați adesea cum se simte. Un copil poate avea multe emoții conflictuale pe care el însuși nu le înțelege – și acest lucru este normal. Doar spune-i că ești acolo și gata să ajuți. Un copil are nevoie de timp și de un mediu de sprijin pentru a-și rezolva sentimentele și a le exprima.

Copii peste 11 ani
Până la adolescență, copiii au de obicei idei de bază despre moarte și pierdere. Dar acest lucru nu ușurează – dacă copilul a fost foarte atașat de animalul de companie, îi va fi incredibil de greu să-și accepte moartea. Îmbrățișează-ți adolescentul și fii gata să-i răspunzi la întrebări dacă apare.

Fii sincer, împărtășește-ți experiențele. Apropierea emoțională cu tine într-un astfel de moment poate fi de mare sprijin copilului. Adolescenții își ascund adesea emoțiile – și dacă faci același lucru, asta nu va face decât să aducă la durerea amândoi, iar deschiderea ta îl va ajuta pe copil să ușureze sufletul.

Discutați cu adolescentul despre eutanasierea unui animal de companie dacă starea animalului nu mai dă speranță de recuperare. Dacă copilul dorește să vorbească cu medicul veterinar sau să ducă cu tine animalul de companie la clinică, atunci nu refuza. În ciuda lacrimilor și a sentimentelor dure, aceste momente finale pot ajuta un copil să accepte moartea unei persoane dragi și să meargă mai departe.

Moartea unui animal de companie este întotdeauna un calvar pentru întreaga familie. Încearcă doar să-i oferi copilului tău toată dragostea și sprijinul de care are nevoie în timp ce își îndurerează pierderea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.