Dorinel Cosma (AUR): 2,1% din PIB pentru Educație reprezintă o rușine!

best auto leo vaslui

Senatorul AUR Dorinel Cosma a susținut o declarație politică în Parlament pe tema dezastrului din educație, în contextul în care pentru anul 2023 s-a alocat un buget extrem de mic. Coaliția PSD-PNL-UDMR are fonduri doar pentru servicii și armată, investițiile în educație nu reprezintă o prioritate.

Redăm mai jos declarația politică a senatorului Dorinel Cosma:

Stimați colegi,

România se confruntă cu una din cele mai profunde crize educaționale din istoria sa modernă. Fenomenul contraselecției, promovat avid de o clasă politică postdecembristă din ce în ce mai slabă, mai șantajabilă și mai lipsită de repere morale și intelectuale funcționează în parametri maximi.

Suntem o țară burdușită cu „doctori”, deși eram ultimii din Europa la capitolul „studii” în 2020, când doar 16,2% dintre români absolviseră o facultate. Suntem o națiune ticsită de intelectuali, dar în jur de 50% din cetățenii acestei țări sunt analfabeți funcțional, din păcate.

Suntem un stat în care parlamentarii abia iau Bacalaureatul înainte de preluarea mandatului (eventual și licența, dar pe la vreo fabrică privată de diplome), însă după patru ani sunt deja experți în Securitate!

Impostura și lipsa ancorării în realitate a acestui fenomen se reflectă foarte clar în criza acută de forță de muncă pe care România o traversează în prezent. Pe termen mediu și lung, acest fenomen va duce la un dezastru economic, social și demografic în țara noastră.

În loc să dezvoltăm învățământul (atât cel teoretic, cât și cel profesional și tehnic), în loc să investească în Educație pentru a creea o nouă perspectivă de viitor tinerilor, pentru a crește nivelul competențelor noilor generații, pentru a dezvolta oportunități economice și locuri de muncă, acest Guvern acefal alocă, prin Legea bugetului de stat pentru anul 2023, doar 2,1% din PIB acestui domeniu.

Dragi colegi,

2,1% din PIB pentru Educație reprezintă o rușine! Legea educației naționale nr. 1/2011 prevede un plafon de 6% din PIB pentru Educație și, totuși, vă faceți că plouă, fără nicio străbatere!

Poate că a ține România în mocirlă din toate punctele de vedere este adevăratul obiectiv al acestui Sistem odios pe care îl slujiți cu mândrie! Poate nu este nevoie de oameni mai buni, nici competenți, cu siguranță nici morali sau merituoși în vreun alt fel. Ei nu ar fi de ajutor Sistemului, despre ce vorbim?

Oamenii capabili și educați ar putea crea numai bătăi de cap, iar acesta este un risc pe care „băieții deștepți” nu și-l pot asuma. Lor le trebuie oameni loiali, maleabili, manipulabili, cu schelete în dulap și poftă de căpătuire. Să dormim liniștiți, cu siguranță voi ne veți veghea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.