Dosarul de corupție al fostului primar de la Găgești – O saga interminabilă a amânărilor

best auto leo vaslui

Dosarul de corupție al fostului primar al comunei Găgești, Tiberiu Coatu, și altor 5 inculpați, bate record după record în materie de amânări judiciare. Început în 2015, acest caz a părut a fi aproape de finalizare, dar, cu toate acestea, instanța nu a reușit să pronunțe o sentință nici până în prezent.

Deși dosarul a ajuns la finalul procesului în prima instanță, magistrații Tribunalului Vaslui nu au reușit să ofere o hotărâre în acest caz complex. Pronunțările au fost amânate încă din luna martie a acestui an, iar ieri, o nouă amânare a trimis pronunțarea în dosar către anul viitor. Acest caz implică nu doar fostul primar, ci și oameni de afaceri din Husi, toți fiind trimiși în judecată de către procurorii DIICOT pentru constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la abuz și instigare la fals în înscrisuri.

Dosarul a debutat acum aproape 8 ani, când fostul primar, Tiberiu Lorin Coatu, a fost trimis în judecată alături de alți inculpați pentru diverse fapte de corupție. Deși se apropie sfârșitul anului, magistrații nu au reușit să dea o sentință, iar ieri au decis o nouă amânare, prelungind astfel calvarul judiciar până în anul următor.

În acest dosar complex, fostul primar Tiberiu Lorin Coatu, alături de Maricica Chelaru, Andrei Ursu, Romică Lorent și Irinel Cocuz, sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu în formă continuată, instigare la fals sub semnătură privată în formă continuată și instigare la spălare de bani. Procesul a fost marcat de numeroase amânări și încercări de a întârzia judecarea dosarului.

Primul semnal de alarmă cu privire la afacerile dubioase ale fostului primar a apărut în februarie 2007, când DNA Iași a decis trimiterea în judecată a directorului unei societăți comerciale vasluiene specializate în lucrări de reparare, asfaltare și pietruire a drumurilor. Împreună cu alți complici, aceștia au cauzat un prejudiciu semnificativ, iar drumul Giurcani-Peicani, despre care s-a constatat că nu a fost realizat, a reprezentat doar începutul afacerilor necurate ale fostului primar.

Un Lanț de Fapte Corupte

Pe 20 octombrie 2015, Tribunalul Vaslui a înregistrat dosarul nr. 2187/89/2015/a1, acuzând cei cinci inculpați, Lorent, Coatu, Chelaru, Ursu și Cocuz, de constituirea unui grup infracțional organizat și falsuri în documente oficiale. Conform DIICOT, acest grup a orchestrat toate afacerile penale din localitate, ducând la sustragerea a 250.000 de euro din bugetul național, fără a realiza vreo lucrare de infrastructură în comuna Găgești.

În 2009, Coatu a instigat și intimidat funcționarii Primăriei Găgești pentru a deconta ilegal suma de 1.005.000 de lei, sub pretextul că ar reprezenta contravaloarea unor lucrări de modernizare și construcție a unor poduri. Documentele falsificate au dus la frauda fondurilor de stat, iar podurile promise nu au fost realizate niciodată. Într-un alt caz, fostul primar a alocat 300.000 de lei către o firmă de construcții pentru o grădiniță ce nu a fost finalizată, generând un nou dosar penal.

Calea Judecății, Lungă și Anostă

În ciuda trecerii a aproape opt ani de la începutul procesului, dosarul de corupție al fostului primar Tiberiu Coatu nu a ajuns încă la final. Magistrații continuă să amâne pronunțarea, lăsând în aer întrebarea dacă acest caz va avea vreodată o concluzie sau va rămâne o amintire a sistemului judiciar deficitar. Cu fiecare amânare, așteptarea și frustrarea comunității cresc, iar speranța într-o justiție eficientă se subțiază tot mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.