Ioana Mihăilă este urmărită penal de DNA – Fostul ministru este acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave

best auto leo vaslui

Procurorii DNA au anunțat oficial vineri, printr-un comunicat de presă, începerea urmăririi penale în cazul Ioanei Mihăilă (REPER), fost ministru al Sănătății, în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid. Aceasta este acuzată de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

DNA o acuză concret pe Ioana Mihăilă că ar fi inițiat un memorandum aprobat la data de 13 mai 2021 de către premierul de la acea vreme, Florin Cîțu, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantități de 34.099.623 doze de vaccin Pfizer.

Iată ce susține DNA: „Aceste demersuri s-ar fi desfășurat în condițiile în care suspecta ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”

Potrivit DNA, Ioana Mihăilă ar fi putut opta, într-un termen de 5 zile, să nu cumpere vaccinurile achiziționate de Comisia Europeană.

MIHĂILĂ IOANA, la data faptei având funcția de ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunii de  abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

Suspectei Mihăilă Ioana i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.