România este principalul furnizor de motorină pentru Ucraina

best auto leo vaslui

Motorina pentru Ucraina a fost livrată în cea mai mare parte de România. Țara noastră a depășit Polonia în topul statelor de unde Kiev-ul importă combustibilul diesel.

Motorina este considerată un produs esențial în Ucraina, atât pentru consumul curent, pentru autovehicule, cât și pentru tehnica militară autopurtată și generatoarele de curent folosite după distrugerea rețelei de energie electrică avariată de atacurile ruse.

În luna martie, cel mai mare furnizor de motorină al Ucrainei a fost România (114.000 tone), care a depășit Polonia (79.000 tone) ca volum, arată datele profit.ro.

Luna trecută au fost exportate în Ucraina 446.700 de tone de produse petroliere, ceea ce este cu 7% mai puțin decât în februarie.

Însă, cifra de import din martie este cea mai mică din ultimele luni. Reducerea achizițiilor de motorină în martie se datorează disponibilității stocurilor mari care au fost create în decembrie și ianuarie. În aceste două luni de iarnă, companiile ucrainene au importat aproape 1,3 milioane de tone de motorină, ceea ce reprezintă o cantitate destul de mare chiar și în comparație cu vremurile de dinainte de război, notează ziarul ucrainean.

Și la benzină, pentru a evita o eventuală penurie de carburanţi după intrarea în vigoare a embargoului impus de UE livrărilor de produse petroliere din Rusia, Ucraina a importat o cantitate record, o treime din aceasta provenind din România, care a fost de departe principalul furnizor al Kievului.

În luna martie, România a furnizat o pătrime din motorina care a intrat în Ucraina, în pofida reducerii importurilor statului vecin cu 7% faţă de luna precedentă, la 446.700 de tone.

Astfel, din cele 446.700 tone, 114.000 tone au provenit din România, care a depăşit Polonia (79.000 tone) ca volum, potrivit datelor publicaţiei ucrainene Enkorr.

Per ansamblu însă, cererea de produse petroliere a scăzut în Ucraina, ca urmare a restabilirii în mare parte a sistemului energetic național, lovit puternic de atacurile rusești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.