Liberalul vopsit, Daniel Fenechiu, bagă SRI și STS printre avocați

best auto leo vaslui

Un proiect legislativ depus de senatorul PNL Daniel Fenechiu a născut controverse puternice în rândul avocaților din cauza prevederilor legate de securitatea cibernetică. Proiectul prevede realizarea unui portal informatic prin care avocații, membri ai Uniunii Naționale a Barourilor (UNBR) să își digitalizeze activitatea. Doar că, potrivit proiectului, securitatea cibernetică a platformei ar putea fi realizată de SRI și STS.

Mai precis, proiectul inițiat de Fenechiu prevede realizarea unui portal care să funcționeze ca un punct de interacțiune a avocaților cu clienții, cu instituțiile sistemului judiciar și cu autoritățile publice, potrivit Juridice.ro.

Proiectul prevede la Articolul 7, alineatele 8 și 9, că SRI și STS pot asigura gratuit atât securitatea cibernetică a portalului E-UNBR, cât și sistemul de comunicații al portalului E-UNBR cu autoritățile și instituțiile publice:

(8) Securitatea cibernetică a portalului E-UNBR poate fi asigurată gratuit, la cererea UNBR, de către Serviciul Român de Informații, denumit în continuare SRI. Condițiile de asigurare a securității cibernetice se stabilesc prin convenție încheiată între UNBR și SRI.

(9) Sistemul de comunicații al portalului E-UNBR cu autoritățile și instituțiile publice, precum și cu instanțele și parchetele poate fi asigurat gratuit, la cererea UNBR, de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, denumit în continuare STS. Condițiile de asigurare a sistemului de comunicații se stabilesc prin convenție încheiată între UNBR și STS.

Mai mulți avocați au reacționat dur la aceste prevederi, reclamând atât lipsa de consultare cu profesia, cât și posibilitatea ca independența profesiei de avocat să fie atinsă prin implicarea celor două servicii de informații.

Avocații și-a exprimat nemulțumirile prin articole pe portaluri specializate, pe rețele sociale sau prin întrebări adresate Uniunii Naționale a Barourilor.

În replică la cascada de critici, inițiatorul proiectului, Daniel Fenechiu – care este și avocat, a venit cu precizări pe contul personal de Facebook, unde a luat apărarea proiectului.

În primul rând, Febechiu a scris că a lucrat proiectul împreună cu Ministerul Cercetării și Digitalizării, condus de colegul său de partid Sebastian Burduja. Reamintim că Ministerul Cercetării a mai fost implicat într-un proiect controversat, cel al realizării cloud-ului guvernamental, în care SRI și STS vor juca un rol-cheie.

Fenechiu a admis că există ”critici întemeiate” la adresa proiectului, dar a respins propunerile ”grupului etern de negativiști”:

”L-am recitit de mai multe ori. Multe din observatiile si criticile voastre sunt intemeiate..Dar, stiam de cand l-am depus ca va genera dezbateri iar speranta mea a fost ca urmare a dezbaterii o sa facem o lege care sa ajute profesia, inclusiv prin usurarea muncii si extinderea serviciilor.. Voi sunteti cei care decideti…Vreti sa avem o lege moderna? Sa fim primii cu acces la digitalizare? Sa avem o arie mai langa de servicii? Sau, ascultand grupul etern de negativisti- aflati in plina campanie electorala, vreti sa ramanem la cererea cu viza si la cozile de la institutii…Eventual cu ore prestabilite pentru avocati….”, a scris Fenechiu pe Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.