Ligia Deca explică de ce vacanţa de primăvară va fi între Paştele Catolic şi cel Ortodox: „Pentru anul şcolar următor avem o situaţie deosebită”

best auto leo vaslui
Sursa foto: Captura video youtube AGERPRES

În anul şcolar 2023-2024 situaţia privind vacanţa de primăvară va fi una deosebită, a declarat Ministrul Educaţiei Ligia Deca, joi, la Sibiu. Aceasta va fi între Paştele Catolic şi cel Ortodox, deoarece este o distanţă mare, mai mult de o lună de zile, între cele două sărbători, structura fiind stabilită împreună cu reprezentanţii elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice în Comisia pentru dialog social, informează Agerpres.ro.

„Pentru anul şcolar următor avem o situaţie deosebită. În anul respectiv, avem o distanţă mare între sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe, este cam o lună de zile. În logica împărţirii echilibrate a modulelor, adică să avem un număr de săptămâni comparabile, vacanţa de Paşte pică fix la mijloc. Da, deci există zilele libere legale pentru cele două sărbători, iar vacanţa de primăvară pică undeva la mijloc”, a precizat ministrul Educaţiei.

Atunci când a fost întrebată de jurnalişti despre nemulţumirile pe care o parte dintre părinți și elevi le-au exprimat în legătură cu faptul că vacanţa de primăvară nu se va mai suprapune cu perioada sărbătorii Paştelui, aceasta a răspuns că în Comisia pentru dialog reprezentanţii elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice și-au exprimat părerea cu privire la această soluţie, iar argumentele aduse au ţinut de organizarea olimpiadelor şcolare, egalitatea de tratament între confesiuni şi echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic.

„Noi am deschis, am avut în dezbatere publică structura anului şcolar. În contextul Comisiei pentru dialog social, am cerut părerea elevilor, părinţilor, sindicatelor. Nu am avut în şedinţă argumentată nevoia mutării acestei vacanţe de primăvară dintre module înspre vacanţa de Paşte. Unul dintre argumentele pe care le-au adus pentru a păstra acea săptămână aşa cum am propus-o iniţial este nevoia de spaţiu în timpul vacanţei pentru organizarea diferitelor etape ale olimpiadelor şcolare. Acesta au fost unul dintre motive, dar motivul principal pentru care această vacanţă se află între cele două sărbători pascale, pe lângă egalitatea de tratament între confesiuni, este şi echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic. Este normal ca ele să nu fie dezechilibrate din punct de vedere al numărului de săptămâni. De aceea am rămas pe această variantă”, a explicat ministrul Ligia Deca.

Ministerul Educaţiei a anunțat pe pagina de Facebook că proiectul de ordin al ministrului Educaţiei privind structura anului şcolar 2023-2024 a fost avizat marţi în Comisia de dialog social, în forma pusă în dezbatere publică.

În anul 2024, Paştele Catolic se sărbătoreşte în data de 31 martie, iar Paştele Ortodox în 5 mai, iar perioada prevăzută pentru vacanţa de primăvară, între modulele de cursuri patru şi cinci, este 13-22 aprilie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.