Liz Truss este cel mai scurt mandat de premier din istoria Marii Britanii

best auto leo vaslui


Prim-ministrul britanic Liz Truss și-a anunțat demisia pe 20 octombrie. Ea a recunoscut că în situația actuală „nu poate justifica mandatul de încredere dat de Partidul Conservator”. Truss a deținut funcția doar șase săptămâni, iar mandatul ei de premier a fost cel mai scurt din istoria Marii Britanii.
În dimineața zilei de 20 octombrie, Reuters, citând surse guvernamentale britanice, a raportat că Truss s-a întâlnit deja cu Graham Brady, șeful Comitetului din 1922. în Partidul Conservator: de obicei se ocupă de alegerea liderului partidului și a prim-ministrului cu jumătate de normă. O serie de parlamentari conservatori i-au cerut anterior lui Truss să demisioneze, în timp ce alții au confirmat că i-au trimis lui Brady scrisori de neîncredere în premier.
În urmă cu două zile, pe 18 octombrie, Truss a declarat că nu intenționează să demisioneze, în ciuda apelurilor de la deputați ai Partidului Conservator de guvernământ. Potrivit Daily Mail, peste 100 de conservatori au fost atunci gata să trimită scrisori de neîncredere lui Truss către Brady.

Motivul demisiei lui Truss a fost problema ridicată de guvern în septembrie despre ridicarea moratoriului privind producția de gaze de șist în Marea Nordului prin fracturare hidraulică (fracking) și eliberarea a aproximativ 100 de licențe pentru aceasta.

Această metodă este considerată non-ecologică. Nevoia de fracking a fost motivată de criza energetică. Pe 19 octombrie, laburiştii au propus în Parlament menţinerea moratoriului, dar rezoluţia lor nu a trecut.

Manifestul alegerilor conservatorilor din 2019 a inclus o clauză care promite că nu va permite fracking-ul până când metoda nu va fi dovedită științific că este sigură. Un raport al British Geological Survey (BGS), comandat de guvern, a spus că prezicerea tremorurilor asociate cu fracturarea hidraulică „rămâne o provocare științifică” pentru moment.

Deși rezoluția laburistei din 19 octombrie de a menține moratoriul asupra fracking-ului a căzut, Truss s-a confruntat cu o opoziție puternică în cadrul propriului ei partid.

Chris Skidmore, ex-secretar la energie, și-a anunțat public refuzul de a vota pentru abolirea fracking-ului.

El a fost susținut de fostul ministru al sportului Tracy Crouch. În total, 40 de parlamentari conservatori s-au abținut de la vot, inclusiv fostul premier Boris Johnson.

Pe 20 octombrie, deputatul laburist Chris Bryant a declarat că un număr de parlamentari ai Partidului Conservator au făcut presiuni pe colegii de partid să voteze pentru a permite fracturarea, a raportat Sky News. Potrivit lui Bryant, Tory Alexander Stafford a fost agresat fizic (a fost împins de vecini). Bryant susține că membrii Cabinetului au „strigat” la deputații șovăitori, iar unul dintre parlamentari a fost chiar scos din sală de executorii judecătorești.

Alți parlamentari laburişti au raportat, de asemenea, despre impactul fizic al unor conservatori asupra altora.

Partidul Conservator se află într-o poziție dificilă: nu a fost posibil să se solicite oficial un vot de încredere pentru Liz Truss până în septembrie 2023, liderul se bucură de imunitate pentru un an calendaristic. Dar lăsarea lui Truss ca prim-ministru a fost inacceptabilă. Scandalul din Parlament a provocat o respingere uriașă în rândul deputaților și în societate, spune expertul. Demisia voluntară a lui Truss i-a scutit pe conservatori de nevoia de a lua propriile decizii.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.