Premierul Nicolae Ciucă, în campanie de imagine: Investițiile au ajuns la un nivel record din banii de la buget. România ar putea ajunge în top 10 cele mai complexe și sofisticate economii din lume până în 2030

best auto leo vaslui

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că investițiile cu bani de la buget au ajuns la un nivel record, deși chiar el recunoaște că nu au atins nivelul programat, însă afirmă că, ținând cont că universitatea Harvard a numit România a 19-a cea mai complexă și sofisticată economie a lumii, țara noastră are potențialul de a ajunge în top 10 până anul 2023.

„Avem vești foarte bune legate de ceea ce înseamnă programul de investiții, așa cum ne-am asumat prin obiectivele de guvernare. Astfel, la sfârșitul anului 2022 cifra totală a investițiilor se ridică la 73 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă un record pentru investițiile din țara noastră din banii de la buget. Sigur, am avut 88 de miliarde alocate prin buget. Trebuie să recunoaștem că nu am reușit să atingem obiectivul de 100%, dar, ținând cont de condițiile în care s-a derulat activitatea economică și bulversarea pe care a creat-o creșterea prețuilor la materiale și, desigur, măsurile pe care le-am luat la nivelul Guvernului pentru a reuși să acoperim, să compensăm această creștere la materiale, ne-a ajutat ca în a doua parte a anului să reușim să gestionăm cum trebuie domeniul investițiilor și, iată, să putem să avem această cifră. Cifră care, practic, vine și confirmă încă un trend cât se poate de pozitiv pentru economia noastră, dincolo de creșterea economică. Și anume faptul că cea mai mare parte a bugetului nu se realizează pe consum, așa cum eram obișnuiți, ci iată că investițiile încep să aibă o contribuție majoră la bugetul de stat. Practic, este și rodul activității dialogului pe care l-am avut cu mediul de afaceri din țara noastră și o dovadă de încredere că măsurile, așa cum au fost discutate, au asigurat predictibilitate și oportunități pentru a putea să investească într-o serie de domenii de activitate care se înscriu într-o paletă și complexă și sofisticată”, a afirmat premierul.

Ciucă a declarat că România are potențial să ajungă în top 10 cele mai sofisticate economii din lume până în 2030.

„Am folosit aceste sintagme pentru că practic am dorit să redau concluziile unui studiu al departamentului economic al academiei Harvard, care vine și ne confirmă că România a devenit a 19-a cea mai complexă și sofisticată economie a lumii și are potențial ca să continue să crească în acest clasament și până în 2030 rezultatele să o împingă undeva în primele 10. Este o recunoaștere pe care, de aici de la masa Guvernului, trebuie să o adresăm tuturor cetățenilor României, mediului de afaceri, trebuie să recunoaștem că în continuare este nevoie de măsuri pentru sprijinirea capitalului românesc. Am discutat cu miniștrii să facem în așa fel încât să venim cu măsuri concrete să sprijinim capitalul românesc și să aliniem demersurile noastre cu dorința de investiții din capitalul străin”, a precizat el.

El a mai spus că anul trecut au fost și investiții străine record.

„Cifra pe care au atins-o investițiile străine în economia românească – nu avem încă datele finale. Cert este că la finalul lunii octombrie depășisem anul în care am avut cea mai mare valoare a investițiilor străine directe în România, anul 2008, unde valoare ajunsese la 9,2 miliarde. Deși nu avem toate cifrele pe masă, totuși putem spune că ne-am atins obiectivele pentru realizarea bugetului în valoare nominală. Practic, discutăm de la o creștere față de 2021 de la 1.187 miliarde la 1.386 miliarde, în valoare concretă putem să discutăm de aproximativ 40 de miliarde euro creștere anul 2022”, a afirmat Ciucă.

Premierul a subliniat și contribuția pe care au avut-o fondurile europene.

„A fost anul în care am reușit să atingem o absorbție de 73% din cadrul financiar 2014-2021, practic o creștere cu 20 de procente față de 2021. De asemenea, este anul în care am realizat cea mai mare absorbție, de 11,3 miliarde, fonduri de coeziune și PNRR. Așa cum subliniam în ședința de Guvern trecută, avem nevoie, pentru a putea să menținem ritmul acesta de absorbție, ca în fiecare an să reușim să atragem minim 10 miliarde din fondurile europene”, a mai spus el.

Reamintim că, recent, în presa internațională au apărut mai multe articole care ilustrează România într-un mod extrem de favorabil din punct de vedere economic.

De exemplu, o analiză Reuters publicată luni arată că economia României ar urma să depăşească în acest an economiile statelor vecine care stagnează, ajutată de fondurile europene, o monedă stabilă şi de investiţiile străine, stimulate în parte şi de relocarea activităţilor din Rusia şi Ucraina.

Acest articol îl citează pe premierul Nicolae Ciucă, care a spus că Guvernul de la Bucureşti vrea să acceseze anual peste 10 miliarde de euro în acest an, echivalentul a 4% din PIB, din finanţarea europeană în valoare de aproximativ 90 de miliarde de euro care va fi pusă la dispoziţia României până în 2027.

Singurele aspecte negative din articol sunt următoarele: „În continuare există însă unele obstacole pentru economie românească, precum deficitul de cont curent mare, îmbătrânirea populaţiei şi birocraţia care a îngreunat dezvoltarea infrastructurii. Reducerea deficitului fiscal va fi dificilă înaintea alegerilor din 2024”.

Același articol a fost preluat și adaptat a doua zi și în publicația Huffington Post Grecia.

Totodată, un articol Deutsche Welle arăta că „România, odinioară una din ţările sărace ale Europei, cunoaşte în prezent un mare avânt. Şi graţie fondurilor europene România a devenit a doua economie naţională din Europa de Est, după Polonia”.

Sursa: economedia.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.