Profesorii au blocat traficul în fața Prefecturii Cluj și l-au huiduit pe premierului Ciucă

best auto leo vaslui

Peste 2.000 de profesori clujeni au mărșăluit de la Prefectură, unde au blocat traficul câteva zeci de minute, spre Primăria Cluj-Napoca, pentru a-l huidui pe premierul Ciucă. Acesta a venit la semnarea contractului pentru realizarea metroului clujean.

Venit la Cluj-Napoca pentru semnarea contractului de realizare a metroului clujean, premierul Nicolae Ciucă a fost așteptat, în fața Primăriei, la orele amiezii, de mii de dascăli, care l-au fluierat și huiduit.

Peste 2.000 de cadre didactice s-au întâlnit în centrul orașului, pentru a protesta în fața Prefecturii. Timp de zeci de minute, aceștia au blocat circulația pe una dintre arterele prinicpale ale orașului. 

Sindicatul local a nunțat că la protest au confirmat participarea aproximativ 2.000 de cadre didactice, dar în stradă s-au strâns mult mai mulți oameni.

Aflând că premierul Ciucă urma să vină la Primărie, dascălii au mărșăluit prin centrul orașului pentru a-l întâmpina pe premier. În fața Primăriei, profesorii l-au fluierat și huiduit pe prim-ministrul României, dar au și trimis patru delegați pentru a discuta, direct, cu acesta. După semnarea contractului de realizare a metroului, Ciucă s-a întâlnit cu sindicaliștii, însă nu s-a ajuns la consens.

Ciucă: „Nu pot să le promit acum și nu voi promite ceva ce nu se poate realiza”

Întrebat de jurnalitșii prezenți în sala de sticlă a Primăriei la semnarea contractului pentru metrou în legătură cu protestul dascălilor, Ciucă a susținut:

„Am avut un dialog deschis și am fost de fiecare dată cât se poate de disponibil pentru ceea ce a reprezentat prezentarea onestă a ceea ce poate Guvernul să ofere în acest moment și am rugat și îi rog în continuare, fac apel, să înțeleagă să nu ne împingă să facem aceleași greșeli pe care le-am făcut în 30 de ani. Ne-am asumat prin PNRR să venim cu o nouă lege a salarizării, am făcut în așa fel încât să devansăm toate procedurile pentru elaborarea legii și în perioada imediat următoare să avem până la data de 15 iulie proiectul finalizat. De la 15 iulie personalul din educație va intra în discuție cu ministerul Muncii, find prima categorie care va avea clarificat acest aspect”.

Premierul i-a rugat pe protestatari să mai aibă răbdare, subliniind că nu va promite ceva ce nu se poate realiza. „Dacă nu am învățat din greșelile pe care le-am făcut în acești ani de zile, atunci înseamnă că suntem pe un parcurs care ne va duce din greșeală în greșeală fără să putem finaliza ceva”, a transmis premierul.

Nicolae Ciucă a punctat că „încă de la începutul acestei acțiuni de protest a sindicatelor din educație am căutat să demonstrăm că înțelegem și că într-adevăr profesorii din România merită recunoștința noastră și merită să fie situați pe grila de salarizare acolo unde noi ne-am asumat prin programul de guvernare și la nivelul Coaliției că trebuie să fie”.

Premierul a anunțat că va o întâlnire cu sindicatele din Educație de la Cluj și speră să găsească o soluție împreună: „Sper ca împreună să găsim o soluție și îi rog să zăbovească puțin până când finalizam, o lună jumate nu cred că reprezintă atât de mult în economia a 30 de ani”.

„Dacă profesorii nu înțeleg că asta este realitatea și avem nevoie în continuare de stabilitate politică, socială, atunci eu mai mult de atât nu pot să fac”, a subliniat premierul.

Întâlnirea nu a avut niciun rezultat. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.