Proiect PNL depus la Senat: Înfiinţarea Bibliotecii Şcolare Virtuale şi a Platformei Şcolare de e-learning „Învăţăm în România”

best auto leo vaslui

Mai mulţi parlamentari ai PNL au depus la Senat o iniţiativă legislativă care prevede înfiinţarea Bibliotecii Şcolare Virtuale şi a Platformei Şcolare de e-learning „Învăţăm în România”.

„Bibliotecile şcolare şi centrele de documentare şi informare se organizează şi funcţionează pe baza unui regulament elaborat de Ministerul Educaţiei. Se înfiinţează Biblioteca Şcolară Virtuală şi Platforma Şcolară de e-learning ‘Învăţăm în România’, care includ programe şcolare, ghiduri metodologice, exemple de probe de evaluare. Resursele digitale sunt protejate de Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării obţinând dreptul de publicare din partea autorilor, astfel încât aceste resurse să fie accesibile permanent şi gratuit oricărui elev sau profesor, din ţară şi din străinătate”, potrivit proiectului de lege.

Conform sursei citate, ministerele Educaţiei şi Cercetării „asigură profesorilor şi elevilor infrastructura necesară, constând în dispozitive şi acces la internet, pentru accesarea bibliotecii şcolare virtuale, platformei şcolare de e-learning şi a altor platforme educaţionale agreate”.

Totodată, „în termen de 180 de zile de la operaţionalizarea bibliotecii virtuale şi a platformei şcolare de e-learning, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării va dezvolta capacităţi tehnice pentru ca acestea să fie a accesibile şi pentru elevii şi profesorii din afara frontierelor ţării, se mai arată în iniţiativa legislativă”, mai indică sursa citată.

Iniţiatorii precizează, în expunerea de motive a proiectului, că propunerea legislativă în cauză nu generează un impact negativ asupra bugetului general consolidat.

„Dimpotrivă, cele două platforme electronice – Biblioteca Şcolară Virtuală şi Platforma şcolară de e-nearning «Învăţăm în România», – vor avea, pe termen mediu şi lung, un impact economico-social pozitiv, fiind instrumente valoroase pentru îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi pentru reducerea decalajelor de învăţare dintre diferitele zone geografice sau socio-economice, atât în ţară, cât şi în străinătate”, mai explică iniţiatorii, în expunerea de motive a propunerii legislative. 

Proiectul este înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.