Putin a anulat propriul decret prin care recunoștea suveranitatea Republicii Moldova în problema Transnistriei, susținând că ar fi „învechit”

best auto leo vaslui
Sursă – Youtube

După discursul de marți, președintele Vladimir Putin a anulat un decret, vechi din 2012, care prevedea, printre altele, soluționarea problemei transnistrene respectând integritatea și suveranitatea Republicii Moldova, conform Deschide.

„Rusia va continua să participe la căutarea unor căi de rezolvare a conflictului transnistrean în baza respectării suveranității, integrității teritoriale și statutului de neutralitate a Republicii Moldova, prin acordarea unui statut special Transnistriei”, se arată în decretul din 2012 privind măsurile de realizare a cursului extern al Kremlinlui.

Marți, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, Vladimir Putin a anulat acest decret sub pretextul că ar fi „învechit”.

„În scopul asigurării intereselor naționale ale Federației Ruse în contextul modificărilor substanțiale, care au avut loc în relațiile internaționale, dispun ca decretul președintelui Federației Ruse din 7 mai 2012 privind Măsurile de realizare a cursului politicii externe a Federației Ruse să fie recunoscut drept învechit”, se arată în decretul publicat marți.

Conform deciziei lui Putin, decretul din 2012 nu mai este valabil de marți, 21 februarie 2022.

În urmă cu o săptămână, Maia Sandu a vorbit despre acțiuni ale Federației Ruse menite să schimbe puterea de la Chișinău.

„Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice (…)”, spunea Maia Sandu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.