România a cerut Ucrainei să recunoască limba moldovenească ca inexistentă

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a cerut Ucrainei să recunoască că limba moldovenească nu există.CHIŞINĂU, 30 noiembrie – Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a cerut Ucrainei să recunoască că limba moldovenească nu există, a anunţat miercuri serviciul de presă al MAE.
Ucraina a recunoscut în aprilie 2021 identitatea limbilor română și moldovenească. Partea română a cerut în repetate rânduri Kievului să recunoască faptul că limba moldovenească nu există.

Aurescu a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, care se află într-o vizită la București pentru a participa la o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO.
„Miniștrii au discutat despre situația infrastructurii critice din Ucraina, în special a energiei, cu consecințe grave, de amploare, care se simte de către populația civilă. Nu mai puțin important, ministrul Aurescu a reamintit solicitările repetate ale părții române către partea ucraineană de a recunoaște absența așa-numitei „limbi moldovenești”, se arată în mesajul postat pe site-ul Ministerului de Externe.

Aurescu a mai dat asigurări că România va continua să ajute refugiații ucraineni la nivel politic, diplomatic, umanitar, economic și financiar. Potrivit acestuia, după încheierea ostilităților, Bucureștiul este gata să ajute la restaurarea Ucrainei.

Curtea Constituțională (CC) a Moldovei în 2013 a decis că limba de stat în republică este româna. Totodată, constituția țării prevede că limba de stat este moldovenească. Potrivit Curții Constituționale, textul declarației de independență a Moldovei, în care limba de stat este româna, prevalează asupra constituției țării.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.