Românii din Ucraina cer Kievului să elimine sintagma ”limbă moldovenească”: Memoriu adresat lui Volodimir Zelenski

best auto leo vaslui

Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina (CNRU) a cerut autorităţilor de la Kiev să renunţe definitiv la utilizarea sintagmei „limbă moldovenească” la nivel de stat şi în spaţiul public din Ucraina, după exemplul Republicii Moldova, care a înlocuit-o recent în textul Constituţiei prin „limba română”, transmite joi agenţia de presă de limbă română din Cernăuţi, BucPress.eu, potrivit Agerpres.

CNRU a adresat un memoriu în acest sens preşedintelui Volodimir Zelenski, premierului Denis Şmîgal şi ministrului educaţiei şi ştiinţei, Oksen Lisovîi.

Cea mai reprezentativă şi numeroasă Uniune Civică a românilor din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia, Odesa şi Kiev a reluat în acest memoriu şi numeroasele solicitări din trecut privind soluţionarea definitivă a problemei legată de predarea în inexistenta „limbă moldoveneasca” în locul limbii române în instituţiile de învăţământ şcolar din regiunea Odesa.

„În semn de respect pentru denumirea ştiinţifică oficială a limbii române ca limbă maternă a peste 400.000 de cetăţeni ai Ucrainei, precum şi faţă de limba de stat a celor două ţări vecine şi prietene cu Ucraina – România şi Republica Moldova, aceasta fiind una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene”, Kievul ar trebui să renunţe la sintagma de „limbă moldovenească” de sorginte sovietică, consideră autorii memoriului.

CNRU subliniază că, oficial, „limba moldovenească” este recunoscută doar în Ucraina şi în Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova. „În acest sens, solicităm să se facă modificările corespunzătoare în actele normative şi cele subsecvente ale Ucrainei”, potrivit memoriului, publicat în traducere şi în original de Agenţia BucPress din Cernăuţi.

Printre membrii CNRU se numără Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, Centrul Media „BucPress” din Cernăuţi, Uniunea Scriitorilor Români din oraşul Cernăuţi, Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia”, Asociaţia Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Odesa, Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi, Societatea pentru Cultură Românească „Grigore Nandriş” din Mahala, Societatea „Golgota”, Asociaţia Ştiinţifico-Pedagogică din Ucraina „Aron Pumnul”, Fundaţia de Binefacere din regiunea Cernăuţi „Casa Limbii Române” etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.