Sute de mii de spanioli au ieșit, în Madrid, să susţină sistemul public de sănătate – Guvernul încearcă privatizarea lui


Sute de mii de persoane au defilat duminică la Madrid, la o nouă manifestaţie de susţinere a sistemului public de sănătate al regiunii capitalei spaniole, afectat de resurse şi personal insuficiente.

Aproximativ un milion, potrivit organizatorilor, s-au adunat în mai multe puncte ale Madridului şi au pornit de acolo către sediul primăriei. Protestatarii, cu numeroase cadre medicale printre ei, au cerut „mai multe resurse” guvernului regional de la Madrid, acuzat că favorizează prestatorii privaţi în detrimentul sistemului public de sănătate.

Protestul de duminică este al treilea de acest fel desfăşurat la Madrid în ultimele trei luni şi survine în timp ce o parte a medicilor din sistemul public de sănătate al capitalei spaniole sunt în grevă din data de 21 noiembrie, ei cerând condiţii mai bune de lucru şi creşterea salariilor.

O asistentă susține că „Listele de aşteptare sunt interminabile. Nu reuşim să facem faţă numărului de pacienţi.”

Nemulţumirile faţă de sistemul de sănătate s-au extins în ultimele luni şi în alte regiuni ale Spaniei, ţară descentralizată unde autorităţile regionale gestionează fiecare independent sistemul public de sănătate, dar mişcarea cea mai puternică este la Madrid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.