Ursula von der Leyen: Acordul dintre Ungaria-România-Georgia-Azerbaidjan, tranziție spre energie verde și o rupere de combustibilul Rusiei

best auto leo vaslui

Președintele României, Klaus Iohannis, a găzduit sâmbătă întrunirea pentru semnarea unui acord strategic în domeniul energiei, între guvernele din Ungaria, Azerbaidjan, Georgia și România.

La semnarea acordului este prezentă și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta a subliniat că este deosebit de bucuroasă pentru semnarea acestui acord care aduce UE mai aproape de partenerii din Caucazul de Sud, estimând că proiectul va ajuta la o cooperare a ambelor regiuni spre „tranziția în energia vede”, precum și la respingerea combustibilului din Rusia.

cest acord ne va ajuta să întoarcem spatele combustibilului din Rusia și sa promovăm parteneriate pentru energia verde. UE a mai reșit să compenseze aprovizionarea cu petrol rusesc însă este vorba și despre o întemeiere a unui viitor al nostru pe un concept de energie verde și sănătoasă, ceea ce acest acord va face. Acordul va pune accent pe acest tip de energie regenerabilă, curată.”, a comentat Ursula von der Leyen.

Ea a punctat semnificația și unicitatea acestui proiect din energie, care va asigura interconectivitatea dintre Europa și Caucazul de Sud, care va lega capetele Mării Negre urmând să întărească și să securizeze transportul de energie.

„Cablul care se va construi pe sub Marea Neagră e plin de posibilități pe viitor. Georgia va avea beneficii pentru că se va putea transforma într-un hub important de energie. Va putea asigura Moldovei și Balcanilor de Vest electricitate. Proiectul va ajuta și la reconstruirea Ucrainei.”, a spus Von der Leyen.

Proiectul aduce cu sine mari promisiuni, remarcă șefa Comisiei Europene, cu argumentul că liderii europeni și Uniunea Europeană vor avea obligația să „se țină de obiectivele acestui proiect”, astfel încât el să se realizeze.

„Aștept Studiul de Fezabilitate care înțeleg că este în curs de elaborare Noi (Comisia Europeana – n.red) vom fi gata să sprijinim acest proiect major, iar eu chiar mă bucur că acum avem posibilitatea sa sprijinim un proiect cu interes comun, pentru că aici este clar că există un interes comun”, a spus Ursula von der Leyen.

La semnarea acordului, la Cotroceni, au fost prezenți premierul Ungariei, Viktor Orban, preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili și premierul României, Nicolae Ciucă, dar și președintele României Klaus Iohannis.

sursa: 60m.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.